ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς αντι-ντάμπινγκ στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τους δασμούς αντι-ντάμπινγκ στη Ρωσία
AP Photo

Τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ αποσκοπούν να εξισορροπείται, μέσω επιπρόσθετων δασμών, η πώληση προϊόντων που εισάγονται σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν της αγοράς

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θεωρεί πλέον τη Ρωσία οικονομία της αγοράς εντός των ορίων των διαδικασιών αντιντάμπινγκ, απόφαση που της επιτρέπει να προχωρήσει στην επιβολή πολύ πιο υψηλών εισαγωγικών δασμών στα ρωσικά προϊόντα.

«Η απόφαση αυτή δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να εφαρμόσουν όλη την ισχύ της νομοθεσίας αντιντάμπινγκ για να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις της αγοράς που προκαλούνται από τις αυξανόμενες παρεμβάσεις της ρωσικής κυβέρνησης στην οικονομία τους», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Θα επιτρέψει στο υπουργείο Εμπορίου «να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τις ρωσικές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ζημιώνουν Αμερικανούς κατασκευαστές», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον προσάπτει στη ρωσική κυβέρνηση ότι επιδοτεί επιχειρήσεις, προκαλώντας «ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις αμερικανικές βιομηχανίες που προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα».

Οι επιδοτήσεις εξάλλου «οδηγούν σε στρέβλωση των τιμών και του κόστους στη Ρωσία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα μέτρα αντι-ντάμπινγκ αποσκοπούν να εξισορροπείται, μέσω επιπρόσθετων δασμών, η πώληση προϊόντων που εισάγονται σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν της αγοράς.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι θα εφαρμόσει «εναλλακτική μέθοδο για να υπολογίζονται οι δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές που έχουν προέλευση τη Ρωσία, βάσει των τιμών και του κόστους της αγοράς σε χώρες με συγκρίσιμο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης που παράγουν συγκρίσιμα εμπορεύματα».

Πρόκειται για έμμεσο τρόπο να επιβληθούν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας σε αντίδραση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος οδεύει να συμπληρώσει εννέα μήνες.