ΚΟΣΜΟΣ

G20: Ο Μπάιντεν συνάντησε τον Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Ερντογάν
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Ερντογάν
ΑΡ

Σύνοδος G20: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην Ινδονησία για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνόδου G20 που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας. Ο Ερντογάν επεδίωκε εδώ και καιρό «τετ α τετ» με τον Αμερικανό πρόεδρο, ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως η επιθυμία του να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, με την Άγκυρα να μην δέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η «ατζέντα» των συζητήσεων, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι Μπάιντεν και Ερντογάν θα αναφερθούν στο ζήτημα των F-16, που απασχολεί ιδιαίτερα την Τουρκία, αλλά και την επίθεση της Κυριακής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πολλές φορές την ενόχλησή του για το «μπλοκάρισμα» της αγοράς και της ανανέωσης των μαχητικών από την Ουάσιγκτον ενώ πρόσφατα δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσε να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για την Άγκυρα.

Προηγουμένως ο Τζο Μπάιντεν είχε συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει «νέος Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα, μετά από μια συμφιλιωτική συνάντηση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η Κίνα θα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των υπερδυνάμεων από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν την αμερικανική προεδρία.

Η Σύνοδος Κορυφής της G20 στην Ινδονησία με θέμα «Recover Together, Stronger Together» αναμένεται να συντάξει τη Διακήρυξη των Ηγετών για την υποστήριξη της επιτάχυνσης της ανάκαμψης του κόσμου.

Οι ηγέτες των «20» πλουσιότερων χωρών του κόσμου, θα ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία, όπως η διεθνής χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η βιώσιμη ανάπτυξη.