ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Απίθανο» οι πύραυλοι να εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία

G7
Έκτακτη συνεδρίαση της G7, της ΕΕ και των δυτικών δυνάμεων στο Μπαλί
AP Photo

Ανατροπή από τον Τζο Μπάιντεν. Οι εκρήξεις στην Πολωνία μοιάζει «απίθανο» να οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα Τετάρτη από τον Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, το βράδυ της Τρίτης κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Επιφυλακτικός και ο πρόεδρος της Πολωνίας

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρόεδρο, δεν υπάρχει «καμία αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος σκότωσε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ.

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε χθες Τρίτη το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Η Πολωνία ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Διπλωμάτης δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Δημοσιεύματα σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την έκρηξη σε ρωσικούς πυραύλους, στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα οι δυνάμεις της Μόσχας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

Τι ορίζει το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ, το άρθρο 4 σημαίνει ότι «τα μέρη θα διαβουλεύονται μαζί» εάν αποφασιστεί ότι απειλείται η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».

Σαφώς, αυτό φαίνεται να ενέχει έναν πολύ μικρότερο κίνδυνο σημαντικής κλιμάκωσης και διεύρυνσης της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία- κάτι για το οποίο οι τελευταίες εξελίξεις ευνόητα έχουν προκαλέσει φόβους.

Ο πύραυλος ήταν ρωσικής κατασκευής

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (τοπική ώρα - στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Το Κρεμλίνο δεν έχει «καμία πληροφορία» για το περιστατικό

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία.

«Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια προκαλώντας δύο θανάτους.

Σχετικές ειδήσεις