ΚΟΣΜΟΣ

Τι είναι το «ηλιακό φίδι» που κατέγραψε το Solar Orbiter (pics-vid)

Τι είναι το «ηλιακό φίδι» που κατέγραψε το Solar Orbiter (pics-vid)
Το φαινόμενο εντοπίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.
ESA

Ο κύριος επιστημονικός στόχος της αποστολής είναι η μελέτη της σύνδεσης ανάμεσα στον Ήλιο και στην ηλιόσφαιρα, τη μεγάλη «φυσαλίδα» στο διάστημα, η οποία εκτείνεται πέρα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

Η στιγμή που ένα «ηλιακό φίδι» γλιστράει στην επιφάνεια του ήλιου στα 380.000 μιλίων την ώρα κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Με τον όρο αυτό ο ESA περιγράφει ουσιαστικά έναν «σωλήνα» ψυχρών ατμοσφαιρικών αερίων ο οποίος αναδύθηκε από ένα σημείο που αργότερα εξερράγη.

Αυτό που κάνει το «ηλιακό φίδι» τόσο συναρπαστικό είναι ότι ξεκίνησε από μια ηλιακή ενεργή περιοχή που αργότερα εξερράγη, εκτοξεύοντας δισεκατομμύρια τόνους πλάσματος στο διάστημα.

Το συμβάν – σύμφωνα με τους επιστήμονες - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντικές εκρήξεις στον ήλιο.

Το φαινόμενο εντοπίστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), που είναι επικεφαλής της αποστολής του Solar Orbiter σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), το σκάφος είχε επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσει το νότιο πόλο του Ήλιου.

Είναι η πρώτη φορά που οποιοδήποτε επίγειο ή διαστημικό τηλεσκόπιο τράβηξε τόσο λεπτομερείς εικόνες αυτής της περιοχής του μητρικού άστρου μας, η οποία πιστεύεται ότι παίζει ρόλο κλειδί στη δημιουργία του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Το Solar Orbiter,το οποίο είχε εκτοξευθεί τον Φεβρουάριο του 2020 και φέρει δέκα επιστημονικά όργανα (εννέα ευρωπαϊκά και ένα αμερικανικό), έκανε την πρώτη του προσέγγιση στον Ήλιο στις 26 Μαρτίου φθάνοντας στο λεγόμενο περιήλιο. Θα κάνει το επόμενο κοντινό πέρασμά του στις 13 Οκτωβρίου, σε ακόμη μικρότερη απόσταση από το άστρο, οπότε αναμένεται να τραβήξει ακόμη πιο λεπτομερείς εικόνες. Αλλά μόνο μετά το 2026 το σκάφος θα μπορέσει να «δει» τις πολικές περιοχές του Ήλιου πιο άμεσα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.