ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Τα «ακριβά» Χριστούγεννα του Facebook - Το πρόστιμο ρεκόρ

Πρόστιμα μαμούθ αντιμετωπίζει η Μeta
Πρόστιμα μαμούθ αντιμετωπίζει η Μeta
ΑΡ

Αντιμέτωπος με πρόστιμο ρεκόρ είναι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, του WhatsApp και του Instagram, σύμφωνα με το Politico 

Η ΕΕ οριστικοποιεί τις επικείμενες αποφάσεις της σχετικά με τη νομιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα που «διψά για δεδομένα» αναφέρει το Politico. Σύντομα η εταιρεία Big Tech Μeta, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα ένα τεράστιο ρυθμιστικό νομοσχέδιο και για τα τρία κοινωνικά της δίκτυα, το Facebook, το WhatsApp και το Instagram.

Ο ρυθμιστικός φορέας απορρήτου της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, αναμένεται να εκδώσει αποφάσεις εντός της ημέρας (5/12) που στοχεύουν στις τρεις πλατφόρμες και μετά απο αυτές η κύρια ρυθμιστική αρχή της Meta στην Ιρλανδία θα εκδώσει τελική απόφαση εντός ενός μήνα.

Η λεπτομέρεια και η πιθανή αξία της χρηματικής ποινής θα παραμείνουν κρυφά μέχρι τότε, αλλά το «τριπλό» πρόστιμο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις της Meta, δημιουργώντας νέο ρεκόρ για το υψηλότερο πρόστιμο από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) σε μία και μόνο εταιρεία με μία κίνηση.

Σύμφωνα με καταθέσεις στην Ιρλανδία, η Meta έχει διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για πρόστιμα απορρήτου της ΕΕ το 2022 και το 2023. Η πλατφόρμα του Instagram έχει ήδη καταδικαστεί με πρόστιμο ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και το Facebook μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 282 ευρώ εκατομμύρια σε ποινές για παραβιάσεις δεδομένων καθώς και πρόστιμο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ από τους Γάλλους. Αυτό αφήνει πολύ περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται από την εταιρεία για ρυθμιστική δράση.

Αυτό είναι ένα σημαντικό χτύπημα για τη Meta, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι απολύει 11.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, εν μέσω χαμηλότερων πωλήσεων και σημαντικών δαπανών που συνδέονται με τη στροφή της εταιρείας στο metaverse.

Πέρα από τα οικονομικά της Meta, τα τρία πρόστιμα που αναμένονται εντός εβδομάδων θα μπορούσαν επίσης να «βάλουν βόμβα» στο ευρύτερο επιχειρηματικό της μοντέλο. Οι αποφάσεις προέρχονται από καταγγελίες που υποβλήθηκαν από τον Αυστριακό ακτιβιστή Max Schrems ο οποίος κατηγόρησε την εταιρεία ότι δεν είχε τους κατάλληλους νομικούς λόγους για την επεξεργασία δεδομένων εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Εάν οι τελικές αποφάσεις ακυρώσουν το επιχείρημα της Meta ότι επεξεργάζεται δεδομένα ως μέρος μιας σύμβασης με τους χρήστες, η εταιρεία θα πρέπει να αναζητήσει άλλη νομική βάση για το μοντέλο στόχευσης διαφημίσεων που βασίζεται σε δεδομένα. Οι υποθέσεις αποκάλυψαν επίσης βαθιές ρωγμές μεταξύ των ευρωπαϊκών υπηρεσιών επιτήρησης δεδομένων.

Η επιτροπή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα της Meta ότι χρειάζεται δεδομένα για να εκπληρώσει μια «σύμβαση» με τους χρήστες της για την παροχή εξατομικευμένων διαφημίσεων, στο προσχέδιο της απόφασής της που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο.

Αλλά αυτός ο συλλογισμός έχει από καιρό καταστήσει την Ιρλανδία «μειοψηφία» μεταξύ των συναδέλφων της. Η νορβηγική αρχή προστασίας δεδομένων είπε ότι η ιρλανδική ερμηνεία θα καθιστούσε «άσκοπη» την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, σύμφωνα με έγγραφο που έλαβε το POLITICO πέρυσι.

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή ήταν επίσης μόνη στην καταψήφιση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ που απαγόρευαν στις εταιρείες να χρησιμοποιούν τη νομική βάση της σύμβασης για τη χρήση δεδομένων για τη στόχευση διαφημίσεων.

Οι τρεις αποφάσεις είναι πιθανό να εξαρτηθούν από την αρχική θέση της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής και, το πιο ανησυχητικό για τη Meta, να ενισχύσουν την πίεση για την εταιρεία να αναζητήσει νέους νομικούς τρόπους συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για τους Ευρωπαίους. Η Meta αντιμετωπίζει επίσης μια συνεχιζόμενη, έρευνα για τις μεταφορές δεδομένων Ευρωπαίων από την εταιρεία στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει. Μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση για τα πρόστιμα που προκύπτουν από τις επόμενες αποφάσεις.