ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτής των Τόρις θέλει να αφαιρέσει τους τίτλους απο Χάρι-Μέγκαν

H Mέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
H Mέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
ΑΡ

Αναταράξεις προκάλεσε η προβολή του πρώτου μέρους από το ντοκιμαντέρ για τον Χάρι και τη σύζυγό του, Μέγκαν Mαρκλ στο Netflix. Βουλευτής των Τόρις σχεδιάζει νομοθεσία για την αφαίρεση των βασιλικών τίτλων από το ζεύγος Σάσεξ

 

Ο βουλευτής των Τόρις Μπομπ Σίλι σχεδιάζει να προωθήσει νομοθεσία, σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ. Ο Συντηρητικός βουλευτής είπε ότι θα μπορούσε να προτείνει το νομοσχέδιο στις αρχές του επόμενου έτους σε μια προσπάθεια τροποποίησης του Νόμου Στέρησης Τίτλων του 1917.

Όπως είπε σκεφτόταν να προτείνει το εν λόγω νομοσχέδιο, ακόμη και πριν από την πρόσφατη διαμάχη για το ντοκιμαντέρ του Netflix. Εάν εγκριθεί, θα έβλεπε τους βουλευτές να περνάνε μία ρύθμιση που θα μπορούσε να δώσει στο privy council την εξουσία να υποβαθμίσει το βασιλικό καθεστώς του Χάρι και της Μέγκαν. «Υπάρχει πολιτικό ζήτημα», είπε. «Εκτός από τα σκουπίδια προς την οικογένειά του και τη δημοσιοποίηση της δυστυχίας του για δημόσια κατανάλωση, επιτίθεται επίσης σε ορισμένα σημαντικά ιδρύματα σε αυτή τη χώρα».

Ωστόσο, τα νομοσχέδια που υποβάλλονται από μεμονωμένους βουλευτές που στερούνται κυβερνητικής υποστήριξης σπάνια εξασφαλίζουν τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσουν από το κοινοβούλιο. Ο Σίλι σχεδιάζει να υποβάλει στις αρχές του 2023 μια τροπολογία, η οποία θα αφαιρούσε τους βασιλικούς τίτλους από όσους υποστήριξαν τη Γερμανία στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, Ο βουλευτής των Τόρις ρώτησε γιατί ο Χάρι συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους τίτλους ενώ «την ίδια στιγμή δυσφημίζει το θεσμό της μοναρχίας και την οικογένειά του».

Η βουλευτής των Εργατικών Rachael Maskell έχει ήδη ένα νομοσχέδιο προς υποβολή, στο κοινοβούλιο το οποίο θα έδινε στον μονάρχη νέες εξουσίες να αφαιρέσει τίτλους ή σε μια επιτροπή του κοινοβουλίου για να αποφασίσει αν ένας τίτλος πρέπει να αφαιρεθεί. Είπε προηγουμένως ότι οι ψηφοφόροι της κατέστησαν σαφές ότι ήθελαν να αφαιρεθεί ο τίτλος του Δούκα της Υόρκης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Απασχόλησης, Γκάι Όπερμαν, χρησιμοποίησε μια εμφάνιση στην Ώρα των Ερωτήσεων του BBC για να πει σε όλους να μποϊκοτάρουν το Netflix. «Δεν νομίζω ότι έχει θεμελιώδη αντίκτυπο στη βασιλική οικογένεια. Σίγουρα δεν θα το παρακολουθήσω. Θα προέτρεπα όλους να μποϊκοτάρουν το Netflix και να βεβαιωθούν ότι θα επικεντρωθούμε πραγματικά στα πράγματα που έχουν σημασία», είπε.

Στη σειρά, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ο δούκας και η δούκισσα κατηγόρησαν τα μέσα ενημέρωσης ότι τους «κατέστρεψαν» πριν φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είπαν ότι η βασιλική οικογένεια δεν κατάλαβε ότι η μέλλουσα νύφη του Χάρι χρειαζόταν προστασία.

Πηγή: Guardian