ΚΟΣΜΟΣ

Εύα Καϊλή: Η πρεμιέρα του Μουντιάλ στο Κατάρ και η θετική ψήφος σε επιτροπή που δεν ήταν μέλος

Εύα Καϊλή: Η πρεμιέρα του Μουντιάλ στο Κατάρ και η θετική ψήφος σε επιτροπή που δεν ήταν μέλος
Στο μικροσκόπιο Βρετανού δημοσιογράφου οι σχέσεις της Εύας Καϊλή με το Κατάρ.
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Σύμφωνα με Βρετανό δημοσιογράφο, η Εύα Καϊλή παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ ενώ την 1η Δεκεμβρίου ψήφισε υπέρ της χώρας του Κόλπου σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να είναι μέλος της.

Η υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει το Ευρωκοινοβούλιο, και αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη δωροδοκία από το Κατάρ, φαίνεται πως μόλις άρχισε να… ξετυλίγεται. Σε αυτή εμπλέκεται η Ελληνίδα αντιπρόεδρος, Εύα Καϊλή, η οποία κρατείται από τις Αρχές του Βελγίου μετά την έφοδο που έγινε στο σπίτι της στις Βρυξέλλες όπου σύμφωνα με αναφορές βρέθηκαν ακόμα και σακούλες με χρήματα, με το ποσό να είναι υπέρογκο όπως ανέφερε χθεσινό (9/12) ρεπορτάζ του Newsbomb.gr.

Νέες πτυχές της υπόθεσης, αποκαλύπτει στο Twitter ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ. Πέρα από την ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο τον Νοέμβριο, όπου έπλεξε το εγκώμιο του Κατάρ παρά το μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Πάροκ αποκαλύπτει ότι η Εύα Καϊλή παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ του 2022 στη χώρα του Κόλπου.

«Έχω επιβεβαιώσει από διαφορετικούς ανθρώπους ότι η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοωβουλίου, Εύα Καϊλή, βρέθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ, στις 20 Νοεμβρίου. Τώρα ελέγχεται για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέεται με τη χώρα του Κόλπου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κι αν η παρουσία της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στις κερκίδες του γηπέδου Al-Bayt για την έναρξη ενός παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος όπως το Μουντιάλ μπορεί να μην θεωρείται μεμπτή, η νέα αποκάλυψη του Βρετανού δημοσιογράφου έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση διαφθοράς. Σύμφωνα με τον Τζακ Πάροκ, η Εύα Καϊλή την 1η Δεκεμβρίου ψήφισε υπέρ της απελευθέρωσης της visa για το Κατάρ και το Κουβέιτ, στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου.

Το θέμα, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απλά η θετική ψήφος της Εύας Καϊλή σε αυτή την επιτροπή, αλλά το γεγονός ότι δεν ήταν καν μέλος της. Επί της ουσίας, η κ. Καϊλή αντικατέστησε άλλον ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος, έτσι ώστε να παραστεί και να ψηφίσει υπέρ. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχόλια που δέχθηκε ο Βρετανός δημοσιογράφος, το ίδιο έπραξε και ο Μαρκ Ταραμπέγια, επίσης ευρωβουλευτής των S&D.

Την Κυριακή οι ανακοινώσεις από τους δικαστές του Βελγίου

Από το απόγευμα της Παρασκευής (9/12), βέβαια, η είδηση της εφόδου των βελγικών Αρχών σε γραφεία και σπίτια ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι προσαγωγές εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, προκάλεσαν «σεισμό» τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η μεγάλη έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το Κατάρ, φαίνεται πως κατέληξε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.

Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, για την υπόθεση θα τοποθετηθούν επίσημα οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου. Αυτό θα συμβεί μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής (11/12). Η ενημέρωση δεν θα γίνει με τη μορφή δηλώσεων αλλά με τη μορφή δελτίου Τύπου που θα εκδοθεί επίσημα. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν πως οι Αρχές του Βελγίου για να «δέσουν» την υπόθεση χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγουν και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή

Η κράτηση της Εύας Καϊλή, η οποία δεν έχει μετατραπεί σε σύλληψη καθώς όπως διευκρινίστηκε για να υπάρξει σύλληψη θα έπρεπε να πιαστεί επ’ αυτοφώρω να τελεί αδίκημα για να αρθεί η ασυλία της αυτόματα, δεν έχει οδηγήσει πάντως και στην καθαίρεσή της. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διαδικασίες που ακολουθούνται από το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις περιπτώσεις. Κινητικότητα υπάρχει και ήδη οι Πράσινοι αλλά και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα. Άλλωστε, οι τελευταίοι έχουν διαγράψει ήδη την κ. Καϊλή από την πολιτική τους ομάδα, κάτι που έκανε και το ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση από τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, προβλέπει Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία τριών πέμπτων, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες, έτσι ώστε να προταθεί στην Ολομέλεια ο τερματισμός της θητείας της Αντιπροέδρου αν θεωρηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση με πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Κουλτούρα ατιμωρησίας στο Ευρωκοινοβούλιο»

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στην Ευρώπη. Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρας ατιμωρησίας (...) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l' Europe της Μπρυζ.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Την ίδια ώρα, στο Κατάρ, οι Αρχές ερευνούν τον πρεσβευτή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμπντολαζίζι Μπιν Αχμέν Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση όπως αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ.

Σχετικές ειδήσεις