Έλον Μασκ: Γιατί τον «γιούχαρε» το πλήθος στο Σαν Φρανσίσκο

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, αποδοκιμάστηκε για σχεδόν 10 λεπτά αφού παρουσιάστηκε στη σκηνή από τον κωμικό Dave Chappelle την Κυριακή στο Chase Center του Σαν Φρανσίσκο. 

Ο Σαπέλ με τον Μασκ
Ο Σαπέλ με τον Μασκ
Α.Ρ
5'

Η συνάντηση του Έλον Μασκ με τον κωμικό Ντέιβ Σαπέλ στο Σαν Φρανσίσκο δεν πήγε τόσο καλά όσο περίμενε ο μεγιστάνας. Το πλήθος στο Chase Center αποδοκίμασε έντονα τον νέο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας, ο οποίος είχε απολύσει πρόσφατα πολλούς υπαλληλους του κολοσσού και είχε αναγκάσει τους υπόλοιπους να εργάζονται εντατικά.

«Κυρίες και κύριοι κάνετε λίγο θόρυβο για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο», είπε ο Chappelle, καθώς ο Mασκ περπάτησε στη σκηνή με τα δύο του χέρια στον αέρα περιμένοντας να ακουστούν χειροκροτήματα και επευφημίες. Το βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Twitter από έναν διαγραμμένο λογαριασμό, δείχνει τον Μασκ να εμφανίζεται ξαφνιασμένος καθώς το πλήθος τον αποδοκιμάζει «Είμαι πλούσιος σκύλ@ες» ακούγεται να λέει και στη συνέχεια αποδοκιμαζεται δυνατά για αρκετά λεπτά.

Η αντίδραση ώθησε τον Chappelle, ο οποίος έχει επίσης επικριθεί επίσης για τα «χονδροκομμένα» αστεία του να πει στον Mασκ πως « μερικά από αυτά τα άτομα που απολύσατε λέγεται οτι είναι στο κοινό». Κάποια στιγμή, όταν ο Μασκ προσπάθησε να μιλήσει, ο Chappelle τον διέκοψε λέγοντας: «Μην πεις τίποτα. Ακούς αυτόν τον ήχο, Έλον; Αυτός είναι ο ήχος της κοινωνκής αναταραχής».

Μετά από περισσότερα γέλια, ο Chappelle τελείωσε την εκπομπή του με μια επίπληξη και μια προσευχή. «Το γιουχάισμα δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε», είπε. «Εύχομαι σε όλους σε αυτό το αμφιθέατρο τη χαρά να νιώθουν ελεύθεροι και είθε η αναζήτηση της ευτυχίας σας να σας απελευθερώσει. Αμήν."

Ο Μασκ τη Δευτέρα φάνηκε να αναφέρεται στο περιστατικό ως απάντηση σε έναν χρήστη που του έγραψε στο twitter για «το πλήθος που τον αποδοκίμασε». Ο Μασκ υποστήριξε ότι «ήταν 90% ζητωκραυγές και 10% αποδοκιμασίες (εκτός από ήρεμες περιόδους), αλλά, παρόλα αυτά υπήρξαν πολλές αποδοκιμασίες, κάτι που συνέβη για μένα πρώτη φορά στην πραγματική ζωή (αν και είναι συχνό στο Twitter).

Σύμφωνα με πολλά άτομα που ανέβασαν στο Twitter βίντεο από το περιστατικό, ο Chappelle έδωσε στον Musk αρκετές ευκαιρίες να μιλήσει στο πλήθος, αλλά εκείνος στάθηκε στη σκηνή χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση.

Μετά την εξαγορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Twitter, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης έλαβε μια σειρά από μέτρα μείωσης του κόστους. Έχει απολύσει περίπου το μισό προσωπικό της εταιρείας, με αποτέλεσμα μια ομάδα πρώην εργαζομένων να τον μηνύσει, ισχυριζόμενη ότι οι μαζικές απολύσεις ισοδυναμούσαν με πολλαπλές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το υπόλοιπο προσωπικό έπρεπε να συμφωνήσει στην «εξαιρετικά σκληροπυρηνική» δουλειά που ανάγκασε πολλούς υπαλλήλους να κοιμούνται στα κεντρικά γραφεία του Twitter. Το Σαν Φρανσίσκο ερευνά αναφορές ότι ο Μασκ μετέτρεψε αρκετούς χώρους του κτιρίου γραφείων σε αυτοσχέδια υπνοδωμάτια.

Μαζική έξοδος από το Twitter

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χρήστες αναμένεται να εγκαταλείψουν το Twitter τα επόμενα δύο χρόνια καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τεχνικά ζητήματα, αλλά και τον πολλαπλασιασμό του προσβλητικού περιεχομένου μετά την εξαγορά του από τον Έλον Μασκ, σύμφωνα με μια πρόβλεψη.

Ο αριθμός των παγκόσμιων χρηστών ανά μήνα προβλέπεται να μειωθεί κατά σχεδόν 4% το επόμενο έτος και 5% το 2024 –φθάνοντας τα 32 εκατομμύρια συνολικά– στην πρώτη ετήσια μείωση που προβλέπει η υπηρεσία έρευνας αγοράς Insider Intelligence, που άρχισε να παρακολουθεί την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στο 2008.

«Δεν θα υπάρξει ένα καταστροφικό γεγονός που θα τερματίσει το Twitter», δήλωσε η κύρια αναλύτρια της Insider Intelligence, Jasmine Enberg. «Αντίθετα, οι χρήστες θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα τον επόμενο χρόνο, καθώς απογοητεύονται με τεχνικά ζητήματα και τον πολλαπλασιασμό του μίσους ή άλλου αβλαβούς περιεχομένου.

«Το προσωπικό του Twitter, που εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υποδομής και ελέγχου περιεχομένου της πλατφόρμας». Η έκθεσή του προβλέπει ότι το Twitter θα χάσει περισσότερους χρήστες στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά του, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τους αριθμούς να μειώνονται κατά 8,2 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια.

Μέχρι το 2024, ο αριθμός των χρηστών στις ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί στα 50,5 εκατομμύρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, καθώς το Twitter γίνεται «πιο ασταθές και λιγότερο ευχάριστο». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Twitter θα χάσει περίπου 1,6 εκατομμύρια χρήστες τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια βάση 12,6 εκατομμυρίων, ανέφερε η Insider Intelligence.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ οι απογοητευμένοι χρήστες που εγκαταλείπουν την πλατφόρμα θα ανήκουν σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, η μεγαλύτερη συγκέντρωση θα καταγραφεί στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 25 και άνω των 45 ετών που «δεν είναι τόσο πιστές και είναι λιγότερο πρόθυμες να ανεχθούν μια εξευτελιστική εμπειρία»

Η Insider Intelligence μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για αύξηση εσόδων από διαφημίσεις για το Twitter από 22% το 2023 και 16% το 2024 σε «ουσιαστικά σταθερή», καθώς οι διαφημιστές αποσύρονται, διακόπτουν ή σταματούν τη διαφήμιση λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια της επωνυμίας στην πλατφόρμα.

Τη Δευτέρα, το Twitter διέλυσε ξαφνικά το συμβούλιο εμπιστοσύνης και ασφάλειας, μια συμβουλευτική ομάδα σχεδόν 100 ανεξάρτητων πολιτικών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων οργανώσεων που δημιούργησε η εταιρεία το 2016 για να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους, την εκμετάλλευση παιδιών, την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και άλλα προβλήματα στο πλατφόρμα, λίγες στιγμές πριν από μια προγραμματισμένη συνάντηση με την εταιρεία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή