ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: «Ψηφίστε για το ρόλο μου» καλεί τους χρήστες του Τwitter

O Έλον Μασκ
O Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ ζήτησε από τους χρήστες της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ψηφίσουν για το μέλλον του ως διευθύνων σύμβουλος.

Ο Έλον Μασκ θέτει το μέλλον τoυ ως επικεφαλής του Twitter σε δημόσια ψηφοφορία. Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter ζήτησε από τους χρήστες της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ψηφίσουν για το μέλλον του ως διευθύνων δύμβουλος. Σε μια δημοσκόπηση στους 122 εκατομμύρια ακολούθους του, έγραψε στο Twitter: «Να παραιτηθώ από επικεφαλής... Θα τηρήσω τα αποτελέσματα...»

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, ο οποίος διευθύνει επίσης την Tesla και το Space X, έχει δεχθεί έντονη κριτική από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Twitter. Μετά από μια μεγάλη δικαστική διαμάχη, ο Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας τον Οκτώβριο σε μια συμφωνία ύψους 44 δισ. δολαρίων (36 δισ. £).

Η είδηση κυκλοφόρησε καθώς το Twitter ανακοίνωσε ότι θα κλείσει λογαριασμούς που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την προώθηση άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Το μέτρο θα επηρεάσει επίσης λογαριασμούς που συνδέονται με ή περιέχουν ονόματα χρηστών από πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Mastodon, το Truth Social, το Tribel, το Nostr και το Post, ανέφερε η εταιρεία σε tweet.

Ωστόσο, η ανάρτηση περιεχομένου από άλλους ιστότοπους θα εξακολουθεί να επιτρέπεται. Το πρώην αφεντικό του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, που πρόσφατα επένδυσε στη Nostr, απάντησε στην ανάρτηση στο Twitter με μία λέξη: «Γιατί;». Σε μια απάντηση σε άλλο χρήστη που ανάρτησε σχετικά με την απαγόρευση της προώθησης του Nostr, ο Dorsey είπε ότι «δεν έχει νόημα».

Το Σάββατο, η δημοσιογράφος της Washington Post, Taylor Lorenz, τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή παραβίασε τον νέο κανόνα προτού ανακοινωθεί επίσημα. Αφού αποκαταστάθηκε την Κυριακή, δημοσίευσε έναν σύνδεσμο στο tweet που ισχυρίστηκε ότι την απέκλεισαν.

Το Twitter είχε ήδη αποκλείσει τους χρήστες από το να μοιράζονται ορισμένους συνδέσμους προς το Mastodon, την πλατφόρμα στην οποία μετακόμισαν πολλοί χρήστες του Twitter μετά την εξαγορά του Μασκ.

Ωστόσο, σε μια σειρά από αναρτήσεις την Κυριακή (18/12) το Twitter είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί από τους χρήστες μας είναι ενεργοί σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, δεν θα επιτρέπουμε πλέον την δωρεάν προώθηση ορισμένων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter.

Συγκεκριμένα, θα αφαιρέσουμε λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την προώθηση άλλων κοινωνικών πλατφορμών και περιεχομένου που περιέχει συνδέσμους ή ονόματα χρήστη για τις ακόλουθες πλατφόρμες: Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Nostr και Post».

Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες για πρώτη φορά ή σε ένα «μεμονωμένο περιστατικό» θα μπορούσαν να κληθούν να διαγράψουν τα προσβλητικά tweets ή να αποκλειστούν προσωρινά από τους λογαριασμούς τους. Ωστόσο, οποιαδήποτε μεταγενέστερα αδικήματα «θα οδηγούσαν σε μόνιμη αναστολή». Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να συνεχίσουν να δημοσιεύουν περιεχόμενο στο Twitter από απαγορευμένες πλατφόρμες και οι πληρωμένες διαφημίσεις από αυτούς τους ιστότοπους θα εξακολουθούν να επιτρέπονται.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, ο Μασκ φάνηκε να την αντικρούει γράφοντας στο Twitter ότι «η περιστασιακή κοινή χρήση περιστασιακών συνδέσμων είναι καλή, αλλά όχι πλέον η ανελέητη διαφήμιση των ανταγωνιστών δωρεάν, κάτι που είναι παράλογο».

Εν τω μεταξύ, το αφεντικό της Post, μιας από τις απαγορευμένες πλατφόρμες, προώθησε τον ιστότοπό του με ένα tweet μετά την ανακοίνωση. «Καθιστούμε εύκολο να προσθέσετε όλους τους συνδέσμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο προφίλ σας, καθώς κανένας από εμάς δεν χρησιμοποιεί μόνο μία πλατφόρμα», έγραψε στο Twitter ο Noam Bardin, προσθέτοντας «Ελευθερία = Επιλογή».

Υπήρξαν πολλές μεγάλες αλλαγές στο Twitter από τότε που ο Μασκ αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο. Έχει απολύσει περίπου το μισό προσωπικό του και επιχείρησε μια χαοτική αλλαγή στη δυνατότητα επαλήθευσης επί πληρωμή του Twitter πριν τη θέσει σε παύση. Η λειτουργία τέθηκε ξανά σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα.

Η προσέγγιση του δισεκατομμυριούχου στη μετριοπάθεια του περιεχομένου έχει επίσης επικριθεί, με ορισμένες ομάδες πολιτικών ελευθεριών να τον κατηγορούν ότι έλαβε μέτρα που θα αυξήσουν τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση. Την Παρασκευή, επανέφερε αρκετούς δημοσιογράφους που είχε αναστείλει επειδή φέρεται να μοιράζονταν δεδομένα τοποθεσίας για αυτόν, αφού η ΕΕ και ο ΟΗΕ χαρακτήρισαν την απόφαση επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Οι δημοσιογράφοι των New York Times, του CNN και της Washington Post ήταν μεταξύ εκείνων που «κλειδώθηκαν» από τους λογαριασμούς τους.