ΚΟΣΜΟΣ

Twitter: Aπό τον Έλον Μασκ στον ράπερ Snoop Dogg; Η επόμενη ημέρα

Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ έσπασε τη σιωπή του μία ημέρα μετά το «μαύρο» από τους χρήστες του Τwitter. Δέκα εκατομμύρια συνδρομητές της πλατφόρμας ψήφισαν οτι πρέπει να παραιτηθεί

Ο Έλον Μασκ έκανε ανάρτηση για πρώτη φορά από τότε που περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της παραίτησής του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter. Όπως είπε μόνο οι πληρωμένοι συνδρομητές του Twitter Blue θα μπορούν να ψηφίζουν σε μελλοντικές δημοσκοπήσεις που σχετίζονται με την πολιτική της πλατφόρμας.

Την Κυριακή, ο Μασκ ρώτησε τους χρήστες του Twitter εάν πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας, υποσχόμενος να τηρήσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησής του. Όταν έκλεισε η κάλπη τη Δευτέρα, το 57,5% είχε απαντήσει πως πρέπει να παραιτηθεί.

Ο πολυγραφότατος χρήστης της πλατφόρμας, δεν έκανε tweet τις αμέσως μετά τη δημοσκόπηση. Η σιωπή του τελικά έσπασε όταν απάντησε με τη λέξη «ενδιαφέρον» σε πολλαπλές προτάσεις ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης διαστρεβλώθηκαν από ψεύτικους λογαριασμούς. Απαντώντας στην πρόταση άλλου χρήστη ότι «Οι συνδρομητές του Blue θα πρέπει να είναι οι μόνοι που μπορούν να ψηφίσουν σε δημοσκοπήσεις που σχετίζονται με την πολιτική», ο Μασκ είπε: «Καλή παρατήρηση. Το Twitter θα κάνει αυτή την αλλαγή»

Το Twitter Blue είναι μια συνδρομή επί πληρωμή που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αγοράσει ένα επαληθευμένο σήμα μπλε τικ για τον λογαριασμό του. Δεδομένου ότι είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας, κανείς δεν μπορεί να τον αναγκάσει να αποχωρήσει, αλλά μια σειρά αλλοπρόσαλλων αποφάσεων τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει ακόμη και μερικούς από τους στενότερους υποστηρικτές του να διακόψουν τους δεσμούς μαζί του.

Το «μπλόκο» στους δημοσιογράφους

Η απόφασή του Μασκ να μπλοκάρει ένα λογαριασμό που παρακολουθούσε την τοποθεσία του ιδιωτικού του τζετ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε «τσουνάμι» και οδήγησε σε μαζική παύση δημοσιογράφων που επέκριναν την απαγόρευση. Αυτό οδήγησε με τη σειρά του σε μια έξοδο ορισμένων αφοσιωμένων χρηστών σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στον αποκεντρωμένο ανταγωνιστή Mastodon.

Ο Μασκ αντέδρασε απαγορεύοντας όλους τους συνδέσμους σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως τα Mastodon, Instagram, Facebook, ακόμη και δευτερεύουσες πλατφόρμες όπως το Nostr, που χρησιμοποιούνται από τον ιδρυτή του Twitter Jack Dorsey, και το Linktree, ένα εργαλείο δημιουργίας αρχικής σελίδας που προτιμούν οι influencers. Αυτή η απαγόρευση ακυρώθηκε μέχρι το τέλος της ημέρας, μετά από δημοσκόπηση στο Twitter από τον λογαριασμό Twitter Safety, με τον Μασκ να λέει: «Στο μέλλον, θα υπάρξει ψηφοφορία για σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Συγγνώμη. Δεν θα ξανασυμβεί.»

Ο Μασκ έχει ιστορικό χρήσης δημοσκοπήσεων στο Twitter πριν προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις, πουλώντας το ένα δέκατο των συμμετοχών του στην Tesla μετά από μια δημοσκόπηση το 2021, επαναφέροντας τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια δεύτερη τον περασμένο μήνα και επαναφέροντας έναν αριθμό λογαριασμών που είχαν ανασταλεί μετά από ένα τρίτο. «Vox Populi, Vox Dei», έγραψε ο Μασκ στο Twitter μετά τη δημοσκόπηση του Τραμπ.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, έχει δώσει την εντύπωση ότι έχει ήδη αποφασίσει για το αποτέλεσμα πριν από την ανάρτηση: είχε ήδη ανακοινώσει την πώληση των συμμετοχών του στην Tesla, για παράδειγμα, πολύ πριν το θέσει σε ψηφοφορία και το σχέδιό του να επαναφέρει τον Τραμπ είχε συζητηθεί από πριν καν αγοράσει το Twitter.

Η ιδέα της παραίτησης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είχε επίσης υπονοηθεί πολύ πριν από τη δημοσίευση της δημοσκόπησης στο Twitter. Στις 16 Νοεμβρίου, είπε σε έναν δικαστή του Ντέλαγουερ ότι σχεδίαζε να μειώσει τον χρόνο του στο Twitter και «να βρει κάποιον άλλον να τρέχει το Twitter με την πάροδο του χρόνου».

Πιθανοί διάδοχοι

Μετά την ψηφοφορία άρχισαν πάντως να κυκλοφορούν ονόματα πιθανών διαδόχων του Μασκ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα T-Mobile Τζον Λέγκερ, ο ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης του MIT Λεξ Φρίντμαν φέρονται ως ενδιαφερόμενοι.

Αυτός που σίγουρα ενδιαφέρεται είναι ο διάσημος ράπερ Snoop Dogg που οργάνωσε δική του δημοσκόπηση στο Twitter με το ερώτημα αν οι χρήστες της πλατφόρμας επιθυμούν να αναλάβει αυτός τη διοίκηση της. Περισσότεροι από τρία εκατ. χρήστες ψήφισαν με το 81% να δηλώνουν θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι η Σέριλ Σάντμπεργκ και ο Μάικ Σρέπφερ πρώην ηγετικά στελέχη του Facebook