ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: «Εξαφανίζει» λειτουργία για την πρόληψη των αυτοκτονιών

Ο Έλον Μασκ
Ο Έλον Μασκ
ΑΡ

Ο Έλον Μασκ «διέταξε το Twitter να αφαιρέσει τη λειτουργία πρόληψης αυτοκτονιών». Πηγές λένε ότι ο νέος κάτοχος ζήτησε την κατάργηση της λειτουργίας #ThereIsHelp που εμφανιζόταν στην κορυφή ορισμένων αναζητήσεων

Το Twitter αφαίρεσε τις τελευταίες ημέρες μια λειτουργία που προωθούσε τηλεφωνικές γραμμές πρόληψης αυτοκτονιών και άλλες πηγές ασφαλείας σε χρήστες που αναζητούσαν συγκεκριμένο περιεχόμενο, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία είπαν ότι παραγγέλθηκε από τον νέο ιδιοκτήτη Έλον Μασκ.

Η αφαίρεση της λειτουργίας, γνωστής ως #ThereIsHelp, δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Είχε εμφανιστεί στην κορυφή συγκεκριμένων αναζητήσεων για επαφές σε πολλές χώρες με οργανισμούς υποστήριξης που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τον ιό του AIDS, τα εμβόλια, την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση, την COVID-19, τη φυλετική βία, τις φυσικές καταστροφές και την ελευθερία της έκφρασης.

Η εξάλειψή της θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των ευάλωτων χρηστών στο Twitter. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι οι προβολές επιβλαβούς περιεχομένου μειώνονται από τότε που ανέλαβε τη διοίκησή του Οκτώβριο και έχει δημοσιεύσει στο Twitter γραφήματα που δείχνουν μια πτωτική τάση, αν και ερευνητές και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων έχουν εντοπίσει αύξηση των tweets με ρατσιστικές προσβολές και άλλο μισητό περιεχόμενο.

Η Aids United με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία προωθήθηκε στο #ThereIsHelp, και η iLaw, μια ομάδα της Ταϊλάνδης που προβάλλεται για την υποστήριξη της ελευθερίας της έκφρασης, δήλωσαν και οι δύο στο Reuters την Παρασκευή ότι η εξαφάνιση του στοιχείου αποτέλεσε έκπληξη. Η Aids United είπε ότι μια ιστοσελίδα με την οποία συνδέθηκε η λειτουργία Twitter προσέλκυσε περίπου 70 προβολές την ημέρα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Από τότε, έχει συγκεντρώσει 14 προβολές συνολικά.

Ο Damar Juniarto, εκτελεστικός διευθυντής του Δικτύου Ελευθερίας Έκφρασης Νοτιοανατολικής Ασίας, ανάρτησε στο Twitter την Παρασκευή σχετικά με το χαρακτηριστικό που λείπει και τόνισε οτι οι «ανόητες ενέργειες» από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να κάνουν τον οργανισμό του να αποχωρήσει.

Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει γιατί ο Μασκ θα διέταζε την αφαίρεση του χαρακτηριστικού. Οι πηγές που γνωρίζουν την απόφασή του αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή φοβήθηκαν αντίποινα. Ένας από αυτούς είπε ότι εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συναντήσει μηνύματα #ThereIsHelp.

Εν μέρει λόγω της πίεσης από ομάδες ασφάλειας καταναλωτών, οι υπηρεσίες διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Google και Facebook, προσπαθούν εδώ και χρόνια να κατευθύνουν τους χρήστες σε γνωστούς παρόχους πόρων, όπως κυβερνητικές τηλεφωνικές γραμμές, όταν υποψιάζονται ότι κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το Twitter είχε κυκλοφορήσει ορισμένες προτροπές πριν από περίπου πέντε χρόνια και κάποιες ήταν διαθέσιμες σε περισσότερες από 30 χώρες, σύμφωνα με tweets της εταιρείας. Σε μια από τις αναρτήσεις του σχετικά με τη λειτουργία, το Twitter είχε δηλώσει ότι είχε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να «έχουν πρόσβαση και να λαμβάνουν υποστήριξη στην υπηρεσία μας όταν τη χρειάζονται περισσότερο».

Ακριβώς τη στιγμή που ο Μασκ αγόρασε την εταιρεία, η δυνατότητα επεκτάθηκε για να εμφανίσει πληροφορίες σχετικά με αναζητήσεις φυσικών καταστροφών στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Ο Άλεξ Γκόλντενμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής πληροφοριών στο μη κερδοσκοπικό Network Contagion Research Institute, δήλωσε ότι οι υποδείξεις που είχαν εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης μόλις πριν από λίγες ημέρες δεν ήταν πλέον ορατές μέχρι την Πέμπτη.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τον Αύγουστο δημοσίευσαν μια μελέτη που δείχνει ότι μηνιαίες αναφορές στο Twitter ορισμένων όρων που σχετίζονται με αυτοτραυματισμό αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 500% σε σχέση με τον προηγούμενο περίπου χρόνο, με τους νεότερους χρήστες να κινδυνεύουν ιδιαίτερα όταν βλέπουν τέτοιου είδους περιεχόμενο.

«Εάν αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική μιας αλλαγής πολιτικής που δείχνει ότι δεν θα παίρνουν πλέον σοβαρά αυτά τα ζητήματα, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Γκόλντενμπεργκ. «Είναι αντίθετο με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του Musk να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των παιδιών».

Ο Μασκ έχει δηλώσει οτι θέλει να καταπολεμήσει τις εικόνες κακοποίησης παιδιών στο Twitter και επέκρινε τον χειρισμό του θέματος από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Αλλά έχει απολύσει πολλά στελέχη που εμπλέκονταν στην αντιμετώπιση δυνητικά απαράδεκτου υλικού.

Με πληροφορίες απο Reuters