ΚΟΣΜΟΣ

Πελέ: Αγωνία για τον θρύλο - «Μπαμπά... η δύναμή μου είναι δική σου»

Kρίσιμες ώρες για τον Πελέ
Kρίσιμες ώρες για τον Πελέ
ΑΡ

Δύσκολες ώρες για τον άσσο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τα μέλη της οικογένειας του Πελέ έχουν συγκεντρωθεί στο νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όπου νοσηλεύεται από το τέλος Νοεμβρίου ο 82χρονος θρύλος.

Παγκόσμια συγκίνηση και προσευχές για τον «μεγάλο» Πελέ. Οι γιατροί είπαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ασθένειά του είχε προχωρήσει, προσθέτοντας ότι ο τρεις φορές νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται υπό «υψηλή φροντίδα» που σχετίζεται με «νεφρικές και καρδιακές δυσλειτουργίες». Έκτοτε δεν έχουν δημοσιευτεί άλλες δηλώσεις του νοσοκομείου.

Ο Έντσον Τσόλμπι Νασιμέντο, ένας από τους γιους του Πελέ γνωστός και ως Εντίνιο έφτασε το Σάββατο, μια μέρα αφότου έδωσε συνέντευξη Τύπου για να αρνηθεί ότι θα επισκεφθεί τον πατέρα του στο νοσοκομείο. Ο Eντίνιο, ο οποίος είναι προπονητής στη Λοντρίνα, είχε πει τότε ότι μόνο οι γιατροί μπορούσαν να βοηθήσουν τον πατέρα του.

«Αυτός (ο Έντσον) είναι εδώ», είπε η Κέλι Νασιμέντο, μια από τις κόρες του Πελέ, σε ανάρτηση στο Instagram με μια φωτογραφία που την δείχνει να κάθεται δίπλα στον Εντίνιο και δύο από τα παιδιά του στο νοσοκομείο. «Δεν φεύγω, κανείς δεν θα με πάρει από εδώ». Ώρες αργότερα, ο Εντίνιο, πρώην τερματοφύλακας της Santos, δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει το χέρι του να κρατά το χέρι του πατέρα του. «Μπαμπά... η δύναμή μου είναι δική σου», είπε ο γιος του Πελέ.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός ως Πελέ, είχε αφαιρέσει όγκο στο παχύ έντερο τον Σεπτέμβριο του 2021. Ούτε η οικογένειά του ούτε το νοσοκομείο έχουν πει εάν ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Η κόρη του Κέλι και η αδερφή της Φλάβια Αράντες δημοσίευσαν το το βράδυ της Παρασκευής μια φωτογραφία του Πελέ να κρατά προφανώς την Kέλι με το ένα χέρι καθώς αυτός ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου και η Φλάβια κοιμόταν σε έναν καναπέ. «Συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, σε αυτόν τον αγώνα και με πίστη. Άλλη μια νύχτα μαζί», έγραψε η Κέλι.

Το νοσοκομείο δεν ανέφερε σημάδια πρόσφατης αναπνευστικής λοίμωξης του Πελέ, η οποία επιδεινώθηκε από την COVID-19. Η εφημερίδα Folha de S.Paulo ανέφερε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η χημειοθεραπεία του Πελέ δεν λειτούργησε και ότι οι γιατροί αποφάσισαν να τον υποβάλουν σε παρηγορητική φροντίδα. Η οικογένεια του Πελέ διέψευσε αυτή την αναφορά.

Ο Πελέ οδήγησε τη Βραζιλία στη νίκη στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1958, του 1962 και του 1970 και παραμένει ένας από τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας με 77 γκολ. Ο Νεϊμάρ ισοφάρισε το ρεκόρ του Πελέ στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας είδε κι ένα βίντεο όπου δείχνει τον Πελέ στο κρεβάτι του νοσοκομείου και μέλη της οικογένειας του να του δείχνουν κάποιον, ο οποίος του μιλάει με video κλήση.

Το «μαύρο διαμάντι» δεν δείχνει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι σαν να μην έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτό συμβαίνει λόγω των φαρμάκων που παίρνει, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι συνεχίζει τη μάχη του.