ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ν.Κορέας

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ν.Κορέας
Επιβεβαίωσε η Νότια Κορέα, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για τους λόγους, την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σε..

Επιβεβαίωσε η Νότια Κορέα, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για τους λόγους, την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σε μια χρονική περίοδο μεγάλης έντασης στην κορεατική χερσόνησο.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου ο στρατηγός Χουάνγκ Εουϊ - Ντον εμπλέκεται σε υπόθεση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.


Η παραίτηση του 56χρονου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Ιούνιο, φέρεται να έχει σχέση με μια υπόθεση εξασφάλισης υπεραξίας σε μια επένδυση στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο Χουάνγκ φέρεται να είχε πληροφορηθεί εκ των προτέρων από αξιωματούχους ότι θα υπήρχε χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών αγοραπωλησίας ενός κτιρίου στη Σεούλ.

Η αποχώρηση του στρατηγού Χουάνγκ σημειώνεται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες έχουν επιδεινωθεί μετά τον βομβαρδισμό στις 23 Νοεμβρίου νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα.
Η παραίτηση του στρατηγού συνιστά επίσης ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον νοτιοκορεατικό στρατό, ο οποίος επικρίθηκε για την αδυναμία με την οποία αντέδρασε στην ενέργεια της Βόρειας Κορέας να βομβαρδίσει το νησί. Οι βορειοκορεατικές οβίδες προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Ο υπουργός Άμυνας Κιμ Τάε Γιούνγκ παραιτήθηκε δύο ημέρες μετά τον βομβαρδισμό αυτό, που ήταν ο πρώτος από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Η ένταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία μετά την αποκάλυψη προγράμματος της Πιονγιάνγκ για εμπλουτισμό ουρανίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις βιομηχανικές δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου της Βόρειας Κορέας και ζήτησε την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ροή Ειδήσεων