ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες για απάτες με κρυπτονομίσματα

Προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ για απάτες με κρυπτονομίσματα
Προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ για απάτες με κρυπτονομίσματα
ΑΡ

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν την πρώτη κοινή προειδοποίηση προς τις τράπεζες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου της FΤX, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών των ΗΠΑ προειδοποίησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την Τρίτη ότι η ενασχόληση με κρυπτονομίσματα τα αφήνει έκθετα σε μια σειρά κινδύνων.

Οι αρχές κάλεσαν τις τράπεζες να είναι επιφυλακτικές. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν: «απάτες μεταξύ συμμετεχόντων στον τομέα των κρυπτονομισματικών περιουσιακών στοιχείων» και «κίνδυνο μετάδοσης στον τομέα των κρυπτονομισματικών περιουσιακών στοιχείων που προκύπτει από διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων συμμετεχόντων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».

Τα σχόλια έρχονται μόλις εβδομάδες μετά τη θεαματική κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX. Στο κοινό ανακοινωθέν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων και το Γραφείο Ελέγχου Νομίσματος ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες κρυπτογράφησης των τραπεζικών οργανισμών.

«Τα γεγονότα του περασμένου έτους χαρακτηρίστηκαν από σημαντική αστάθεια και έκθεση σε τρωτά σημεία στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές. Οι τράπεζες ενθαρρύνθηκαν επίσης να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση προβλημάτων στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον τομέα των κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να μετριαστούν ή να ελεγχθούν να μην μεταναστεύσουν στο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.

Το σοκ της FTX

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων συγκλονίστηκε από την κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο. Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και το σημείο εισόδου για εκατομμύρια ανθρώπους στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Την Τρίτη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, αρνήθηκε επίσημα τις κατηγορίες ότι εξαπάτησε πελάτες και επενδυτές. Δήλωσε αθώος σε δικαστήριο των ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς ότι πήρε καταθέσεις πελατών στην FTX για να χρηματοδοτήσει την άλλη εταιρεία του, την Alameda Research, να αγοράσει ακίνητα και να κάνει πολιτικές δωρεές.

Δύο από τους στενότερους συναδέλφους του έχουν ήδη παραδεχτεί την ενοχή τους και συνεργάζονται με την έρευνα, η οποία έχει ταράξει ολόκληρη τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Ο Μπάνκμαν Φριντ ήταν μια από τις πιο έγκριτες προσωπικότητες του κλάδου, γνωστός για τους πολιτικούς δεσμούς του, τις σχέσεις με διασημότητες και τις διασώσεις άλλων εταιρειών.

Κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι έχτισε «ένα χάρτινο σπίτι πάνω σε θεμέλια εξαπάτησης, ενώ έλεγε στους επενδυτές ότι ήταν ένα από τα πιο ασφαλή κτίρια στην κρυπτογράφηση».