ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αντίο «Τουρκία», καλημέρα «Türkiye»

Αλλάζει η επίσημη ονομασία της Τουρκιας για το Στέιτ Ντιπάρμεντ
Αλλάζει η επίσημη ονομασία της Τουρκιας για το Στέιτ Ντιπάρμεντ
ΑΡ

ΗΠΑ: Η αμερικανική διπλωματία υιοθετεί το τουρκικό όνομα για να προσδιορίζει στο εξής την Τουρκία, μετά απο σχετικό αίτημα της Άγκυρας να αποκαλείται «Türkiye» και όχι «Τurkey»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε επίσημα ότι σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γράφει το όνομα της Τουρκίας, μετά από σχετικό αίτημα από την Άγκυρα. Τον Ιούνιο, η Τουρκία ανακοίνωσε πως δεν θέλει να ονομάζεται πλέον «Τurkey» αλλά «Türkiye» επειδή δεν θέλει να συγχέεται με τις… γαλοπούλες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη γραφή αυτή σε ανακοίνωση Τύπου για κοινά μέτρα των ΗΠΑ και της Τουρκίας κατά των χρηματοδοτών του Ισλαμικού Κράτους. «Η τουρκική πρεσβεία όντως ζήτησε να χρησιμοποιούμε αυτή τη γραφή στις επικοινωνίες μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Η υπηρεσία θα χρησιμοποιεί την ορθογραφία που είδατε σήμερα στα περισσότερα από τα επίσημα διπλωματικά και διμερή κείμενα, μεταξύ των οποίων και οι δημόσιες ανακοινώσεις» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ωστόσο, εξήγησε ότι η γραφή «Turkey» δεν απαγορεύεται όταν απαιτείται να γίνει κάτι κατανοητό στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη υιοθετήσει τη γραφή αυτή από τον Αύγουστο ενώ και το NATO έχει χρησιμοποιήσει κατά διαστήματα τη νέα ονομασία της Τουρκίας σε κοινωνικά δίκτυα. Τούρκοι πολιτικοί αλλά και απλοί πολίτες ενοχλούνται διαχρονικά από καρτούν και σχόλια που συνδέουν το όνομα της χώρας τους με το πτηνό.

Οι πρεσβείες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ινδίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα έχουν επίσης υιοθετήσει τη γραφή «Türkiye», ωστόσο οι πρεσβείες της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Νότιας Αφρικής διατηρούν το «Τurkey».

«Μπορεί κάποιοι να βρουν αυτή την αλλαγή ονόματος ανόητη, αλλά τοποθετεί τον Ερντογάν στο ρόλο του προστάτη και του ηγέτη που διασφαλίζει τον διεθνή σεβασμό για τη χώρα», ανέλυσε αυτό το καλοκαίρι ο Μουσταφά Ακσακάλ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τους New York Times.