ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαδήλωση για τις αμβλώσεις

Τουρκία: Διαδήλωση για τις αμβλώσεις

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή κυρίως γυναικών

ενάντια στα σχέδια του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περάσει ένα νέο νόμο απαγορεύοντας σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις.

Γυναίκες όλων των ηλικιών, κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «είμαι γυναίκα όχι μητέρα, κάτω τα χέρια από το σώμα μου», κ.ά. έκαναν πορεία ως την πλατεία Καντικιόι της Κωνσταντινούπολης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν προκάλεσε κατακραυγή από γυναικείες οργανώσεις και στελέχη της αντιπολίτευσης όταν, σε δύο ομιλίες του, επιτέθηκε στις αμβλώσεις και στην κύηση με καισαρική τομή που υποστήριξε πως εντάσσονται σε «μυστικές» συνωμοσίες με στόχο να ανασχεθεί η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Οι αμβλώσεις στην Τουρκία είναι νόμιμες από το 1983 ως την 10η εβδομάδα από τη σύλληψη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που πρεσβεύει από θρησκευτική και κοινωνική άποψη συντηρητικές απόψεις, προωθεί εδώ και χρόνια την άποψη ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία παιδιά. Τον περασμένο μήνα, διέκοψε τον Φινλανδό πρωθυπουργό στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα για να υποστηρίξει ότι και οι Φινλανδοί πρέπει να έχουν ο καθένας τουλάχιστον τρία παιδιά. Σε μια επίσκεψή του στο Καζακστάν τον περασμένο μήνα, αποφασίζοντας ότι τα τρία παιδιά δεν φτάνουν, είπε στον πρωθυπουργό της χώρας αυτή ότι κάθε οικογένεια πρέπει να έχει πέντε.

Στην Τουρκία καταγράφεται υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρικές τομές--πάνω από 40% των γεννήσεων γίνεται με αυτή την μέθοδο, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2011. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει το ποσοστό αυτό να είναι περί το 15%. Στην Τουρκία καταγράφεται όμως παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον ΟΟΣΑ.

Τα ποσοστά των αμβλώσεων στην Τουρκία μολαταύτα μειώνονται σταθερά αφότου η πρακτική νομιμοποιήθηκε το 1983, αν και αρκετοί Τούρκοι επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά. Με 14,8 αμβλώσεις ανά 1.000 γυναίκες, η Τουρκία βρίσκεται πολύ πίσω από το αντίστοιχο μέγεθος που καταγράφει ο ΟΗΕ σε παγκόσμια βάση (28:1.000) και στην Ευρώπη (27:1.000).