ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Φιμώνει το ίντερνετ που «βράζει» λόγω κορονοϊού - Φόβοι για 600 χιλιάδες νεκρούς

Αυξάνει τη λογοκρισία η Κίνα για να μπλοκάρει τις πληροφορίες για τον κορονοϊό
Αυξάνει τη λογοκρισία η Κίνα για να μπλοκάρει τις πληροφορίες για τον κορονοϊό
ΑΡ

Η Κίνα θέλει να εξαφανίσει τις διαμαρτυρίες γύρω απο το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού, ενώ μεγαλώνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών

Η Κίνα επιχειρεί να φιμώσει τις «φήμες» για τον κορονοϊό με ένα σχέδιο που θα στοχεύσει τα «ζοφερά συναισθήματα» κατά τη διάρκεια της περιόδου του πρωτοχρονιάτικου φεστιβάλ, καθώς ανεξάρτητοι ειδικοί υπολογίζουν πάνω από 600.000 θανάτους από την Covid-19..

Η εταιρεία πρόβλεψης υγείας Airfinity εκτίμησε ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πιθανότατα έχουν πεθάνει από τότε που άρθηκαν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό τον Δεκέμβριο, 10 φορές περισσότεροι δηλαδή από ό,τι έχουν δηλώσει επίσημα οι κινεζικές αρχές.

Το πρόγραμμα «Διαδικτυακή βελτίωση του Φεστιβάλ Άνοιξης» που διαρκεί ένα μήνα θα στοχεύει όσους διαδίδουν αυτό που οι αρχές θεωρούν «φήμες» σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις εμπειρίες ασθενών. Η εθνική διοίκηση στον κυβερνοχώρο διευκρίνισε «σε βάθος διόρθωση ψευδών πληροφοριών και άλλα ζητήματα για την αποφυγή ζοφερών συναισθημάτων».

Ανέφερε συγκεκριμένα τη διερεύνηση και την τιμωρία των «διαδικτυακών φημών που σχετίζονται με την επιδημία» και τις «κατασκευασμένες εμπειρίες ασθενών», καθώς και την παραγωγή ή την κοινή χρήση ψεύτικων θεραπειών για ιούς. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το έργο θα «αποτρέψει την παραπλάνηση του κοινού και την πρόκληση κοινωνικού πανικού».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που προσβλήθηκαν από Covid-19, αγωνίζονται να προμηθευτούν φάρμακα ή υγειονομική περίθαλψη και έχασαν ηλικιωμένους συγγενείς τους από την ασθένεια. Οι προσωπικές εμπειρίες πολλών έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση ότι το ξέσπασμα έχει τεθεί υπό έλεγχο και η απάντηση που «οδήγησε η επιστήμη», προκαλώντας ασυνήθιστα επίπεδα διαδικτυακής κριτικής κατά της κυβέρνησης.

Το Σάββατο οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν έναν επικαιροποιημένο αριθμό 60.000 νεκρών. Ο αριθμός περιελάμβανε μόνο όσους είχαν πεθάνει στο νοσοκομείο. Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε αναφέρει μόνο περίπου 5.000 θανάτους από Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων μερικών δεκάδων από τότε που εγκαταλείφθηκαν οι περιορισμοί. Ήταν σε αντίθεση με τις εκτεταμένες αναφορές θανάτων, με ορισμένες μεγάλες πόλεις να αναφέρουν ποσοστά μόλυνσης έως και 90% του πληθυσμού τους.

Η κυβέρνηση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος είναι υπερευαίσθητη στην κριτική και στις κατηγορίες ότι δεν είναι διαφανής με τα δεδομένα της επιδημίας. Οι πρώιμες προειδοποιήσεις για το ξέσπασμα από τον Κινέζο γιατρό Li Wenliang αρχικά απορρίφθηκαν και τιμωρήθηκαν ως φήμες. Πιο πρόσφατες αναφορές για το μαζικό ξέσπασμα μετά την άρση των περιορισμών χαρακτηρίστηκαν ως «καρναβάλι που πλήττει την Κίνα» στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το τρέχον κύμα μολύνσεων έχει κορυφωθεί, αλλά ακολούθησαν προειδοποιήσεις για νέες λοιμώξεις που εξαπλώθηκαν κατά τη διάρκεια του σεληνιακού νέου έτους καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι παρακινήθηκαν να μην επισκέπτονται ηλικιωμένους συγγενείς, εκτός εάν είναι απαραίτητο.

Την Πέμπτη, η ανεξάρτητη προγνωστική εταιρεία Airfinity δήλωσε ότι το νέο της μοντέλο αύξησε τις εκτιμήσεις για αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων στην Κίνα. Ανέφερε ότι ο αριθμός των θανάτων από τον Δεκέμβριο υπολογίζεται τώρα σε 608.000, από την προηγούμενη εκτίμηση των 437.000 και τα κρούσματα σε 62 εκατομμύρια, κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών των 14 ημερών.

«Οι θάνατοι προβλέπεται να κορυφωθούν στους 36.000 την ημέρα στις 26 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Αυτό είναι υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση μας για θανάτους που κορυφώθηκαν στους 25.000 την ημέρα», ανέφερε.