ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Οκτάχρονη κληρονόμος αυτοκρατορίας διαμαντιών... έγινε καλόγρια - Η παραμυθένια τελετή

Moναχή ετών...8 προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην Ινδία
Moναχή ετών...8 προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην Ινδία

Ινδία: Η οκτάχρονη Ντεβάνσι Σάνγκβι θα μπορούσε όταν μεγαλώσει να διευθύνει μια επιχείρηση διαμαντιών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όμως επέλεξε να γίνει μοναχή. Ξύρισε το κεφάλι της και ζητάει ελεημοσύνη απο πόρτα σε πόρτα

Η οκτάχρονη Ντεβάνσι, κόρη ενός πλούσιου Ινδού εμπόρου διαμαντιών, θα μπορούσε να μεγαλώσει και να ζει μία ζωή βυθισμένη στη χλιδή και την πολυτέλεια. Πλέον όμως ντύνεται με χοντρά λευκά σάρι, περπατάει ξυπόλητη και πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα για να ζητήσει... ελεημοσύνη.

Και αυτό γιατί την περασμένη εβδομάδα, η η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του Ντάνες και της Άμι Σάνγκβι απαρνήθηκε τον κόσμο και... έγινε καλόγρια. Οι Σάνγκβι είναι μεταξύ των 4,5 εκατομμυρίων πιστών που ακολουθούν τον τζαϊνισμό, μια από τις παλαιότερες θρησκείες του κόσμου, η οποία ξεκίνησε στην Ινδία πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια.

Η λαμπερή τελετή

Οι ερευνητές λένε ότι ο αριθμός των πιστών που απαρνούνται τον υλικό κόσμο αυξάνεται ραγδαία με την πάροδο των ετών, αν και οι περιπτώσεις που αφορούν παιδιά στην ηλικία της Ντεβάνσι είναι ασυνήθιστες. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή της περασμένης Τετάρτης στην πόλη Σουράτ της πολιτείας Γκουτζαράτ, όπου η Ντεβάνσι έδωσε «ντίκσα» - όρκους απάρνησης - παρουσία ανώτερων μοναχών.

Συνοδευόμενη από τους γονείς της, έφτασε στο χώρο, στολισμένη και ντυμένη με εκλεκτά μεταξωτά. Στο κεφάλι της υπήρχε ένα διαμαντένιο στέμμα. Μετά την τελετή, στάθηκε μαζί με άλλες καλόγριες, ντυμένες με ένα λευκό σάρι που κάλυπτε το ξυρισμένο κεφάλι της. Στις φωτογραφίες, φαίνεται να κρατά μια σκούπα που θα χρησιμοποιούσε τώρα για να απομακρύνει τα έντομα από το μονοπάτι της για να αποφύγει να τα πατήσει κατά λάθος.

Από τότε, η Ντεβάνσι ζει σε ένα ένα μοναστήρι όπου ζουν μοναχοί και καλόγριες. «Δεν μπορεί πλέον να μείνει στο σπίτι, οι γονείς της δεν είναι πια οι γονείς της, τώρα είναι μοναχή», λέει ο Kirti Shah, έμπορος διαμαντιών από το Σουράτ, φίλος της οικογένειας και επίσης ντόπιος πολιτικός του κόμματος «Μπαρατίγια Τζανάτα»

«Η ζωή μιας μοναχής Τζαϊν είναι πραγματικά λιτή. Τώρα θα πρέπει να πηγαίνει παντού με τα πόδια, δεν μπορεί ποτέ να πάρει κανένα είδος μεταφορικό μέσο, θα κοιμάται σε ένα λευκό σεντόνι στο πάτωμα και δεν μπορεί να φάει μετά τη δύση του ηλίου» πρόσθεσε.

Οι γονείς της είναι γνωστό ότι είναι «εξαιρετικά θρησκευόμενοι» και τα ινδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται φίλους της οικογένειας να λένε ότι το κορίτσι «είχε τάση προς την πνευματική ζωή από τότε που ήταν μικρή». Δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τηλεόραση, ταινίες, δεν έχει πάει σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια», ανέφεραν οι Times of India.

«Από νεαρή ηλικία, προσεύχεται τρεις φορές την ημέρα και μάλιστα έκανε νηστεία σε ηλικία δύο ετών», προσθέτει η εφημερίδα. Μια μέρα πριν από την τελετή αποκήρυξής της, η οικογένεια είχε οργανώσει μια τεράστια εορταστική πομπή στο Σουράτ. Χιλιάδες παρακολούθησαν το θέαμα καθώς καμήλες, άλογα, κάρα με βόδια, τυμπανιστές και άντρες με τουρμπάνια που κουβαλούσαν κουβούκλια περπατούσαν στους δρόμους, με χορευτές και καλλιτέχνες σε ξυλοπόδαρα να προσφέρουν διασκέδαση.

Η Ντεβάνσι και η οικογένειά της ήταν καθισμένοι σε ένα άρμα που το έσερνε ένας ελέφαντας, ενώ τα πλήθη τους πλημμύριζαν με ροδοπέταλα. Πομπές οργανώθηκαν επίσης στη Βομβάη και στη βελγική πόλη Αμβέρσα, όπου οι Σάνγκβι έχουν επιχειρήσεις.

Τεράστιες επικρίσεις

Παρόλο που υπάρχει υποστήριξη από την κοινότητα των Τζαινιστών για την πρακτική αυτή, η νέα ζωή της οκτάχρονης έχει προκαλέσει συζητήσεις, με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί η οικογένεια δεν περίμενε να ενηλικιωθεί πριν κάνει τόσο σημαντικές επιλογές για λογαριασμό της. Καμία θρησκεία δεν πρέπει να επιτρέπει στα παιδιά να γίνονται μοναχοί, λένε οι επικριτές.

Τα παιδιά δεν μπορούν καν να αποφασίσουν τι θα σπουδάσουν στο κολέγιο μέχρι τα 16 τους χρόνια. Πώς μπορούν να πάρουν μια απόφαση για κάτι που θα επηρεάσει ολόκληρη τη ζωή τους, αναρωτιούνται. Όταν ένα παιδί που αποκηρύσσει τον κόσμο αποθεώνεται και η κοινότητα γιορτάζει, μπορεί όλα να της φαίνονται σαν ένα μεγάλο πάρτι, αλλά η καθηγήτρια Nilima Mehta, σύμβουλος παιδικής προστασίας στη Βομβάη, λέει ότι «η δυσκολία και η στέρηση που θα περάσει το παιδί είναι τεράστιες».

«Η ζωή των μοναχών είναι πολύ σκληρή», λέει. Πολλά άλλα μέλη της κοινότητας έχουν επίσης εκφράσει δυσφορία για το γεγονός ότι ένα παιδί αποχωρίστηκε από την οικογένειά του σε τόσο νεαρή ηλικία. Και από τότε που κυκλοφόρησαν τα νέα, πολλοί επικρίνουν την οικογένεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τους Σάνγκβι για παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού τους.

Η κυβέρνηση πρέπει να εμπλακεί και να σταματήσει αυτή την πρακτική των παιδιών να...απαρνούνται τον κόσμο. Οι ακτιβιστές, λένε ότι τα δικαιώματα της μικρής Ντεβάνσι έχουν παραβιαστεί.

Η μοναχή και ο μοναχός που ερωτεύτηκαν

Ένα άλλο κορίτσι που είχε γίνει μοναχή στα εννιά της χρόνια προκάλεσε μίνι σκάνδαλο το 2009 αφού έγινε 21 ετών, εγκατέλειψε την ασκητική ζωή και παντρεύτηκε τον φίλο της.

Στο παρελθόν, έχουν υποβληθεί αναφορές στο δικαστήριο, αλλά η καθηγητρια Καθηγήτρια Nilima Mehta, σύμβουλος παιδικής προστασίας στη Βομβάη, λέει ότι οποιαδήποτε κοινωνική μεταρρύθμιση αποτελεί πρόκληση λόγω των ευαισθησιών που υπάρχουν.

«Δεν είναι μόνο μεταξύ των Τζαϊνιστών, οι Ινδουίστριες παντρεύονται με...θεότητες και γίνονται ντεβαδάσι [αν και η πρακτική ήταν εκτός νόμου το 1947] και τα μικρά αγόρια εντάσσονται σε θρησκευτικά κέντρα, στον Βουδισμό τα παιδιά πηγαίνουν να ζήσουν σε μοναστήρια ως μοναχοί.