ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέο κύκλο βίας μετά τους 9 νεκρούς Παλαιστίνιους

Kλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
Kλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο 9 Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη. Οι φόβοι για πλήρη ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση αυξάνονται μετά την πιο αιματηρή χρονιά από το 2005

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή. Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες από τη Γάζα σήμερα το πρωί (27/1), στις οποίες το Ισραήλ απάντησε με πυραυλικές επιθέσεις. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν την Πέμπτη εννέα Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Δυτική Όχθη. Ήταν η πιο πολύνεκρη ημέρα στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση δυο ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, που αναχαίτισε το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος». Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, τον πυκνοκατοικημένο θύλακα όπου κυβερνά η ισλαμιστική παράταξη Χαμάς, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγιναν 15 πλήγματα, χωρίς να έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός ως αυτό το στάδιο.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχίες οτι η κατάσταση ασφαλείας θα μπορούσε να επιδεινωθεί μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών από τη Γάζα νωρίς την Παρασκευή και την απάντηση του Ισραήλ. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης πρόκειται να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την Κυριακή (29/1) για να συζητήσει την κατάσταση, με προγραμματισμένες στάσεις σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Το ταξίδι ανακοινώθηκε λίγες ώρες αφότου Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν επτά ένοπλους και δύο πολίτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μια 61χρονη γυναίκα και ένας άνδρας πολίτης ήταν μεταξύ των νεκρών, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ περίπου 20 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Δύο από τα θύματα ανήκαν στην Ισλαμική Τζιχάντ, άλλα τέσσερα στη Χαμάς και ένα στην ένοπλη πτέρυγα της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έφτασαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (26/1) σε πολλές εισόδους του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν, ενός προπύργιου μαχητών στα βόρεια του παλαιστινιακού εδάφους, δήλωσε ο Σακίρ Χάντερ, Παλαιστίνιο-Ολλανδός σκηνοθέτης. Ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν εναντίον ενός ισραηλινού τεθωρακισμένου οχήματος μεταμφιεσμένου σε εμπορικό φορτηγό, ο Ισραηλινός Στρατός ανταπέδωσε τα πυρά και ακολούθησε σφοδρή τετράωρη ανταλλαγή πυρών, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, είπε.

«Ήμουν κολλημένος στη μέση της μάχης για ώρες», είπε ο Χαντέρ. «Ήταν τρελό. Υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές και drones και χρησιμοποίησαν μια μπουλντόζα για να κλείσουν έναν δρόμο. Κατέστρεψε πολλά αυτοκίνητα και ένα δημόσιο σημείο συνάντησης. «Στο νοσοκομείο υπάρχουν μητέρες που αναζητούν τους γιους τους… Όλα είναι ακόμα πολύ τεταμένα. Ζω στην Παλαιστίνη όλη μου τη ζωή και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο».

Η Παλαιστινιακή Αρχή αναστέλλει συνεργασία με το Ισραήλ

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης και εργάζεται μαζί με το Ισραήλ για τον περιορισμό της βίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ανέστειλε τη συνεργασία της με την ισραηλινή κυβέρνηση στον τομέα της ασφάλειας ένα βήμα που έχει κάνει σε προσωρινή βάση στο παρελθόν.

«Η κατάσταση στον καταυλισμό Τζενίν είναι πολύ κρίσιμη», δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας, Μάι αλ-Κάιλα. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εμποδίσει τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες, πρόσθεσε. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι διεξήγαγε την ασυνήθιστη επιχείρηση στον καταυλισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες ένας πυρήνας που συνδέεται με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.

Ο αριθμός των νεκρών της επιδρομής είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ από τα Ηνωμένα Έθνη σε μεμονωμένη επιχείρηση από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία του διεθνούς οργανισμού το 2005. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν δύο ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από πυραυλικές άμυνες. Στη συνέχεια το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγματα στη Γάζα.

Η ανώτατη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση και ότι οι απώλειες αμάχων που αναφέρθηκαν στη Τζενίν ήταν «πολύ λυπηρές». Αλλά είπε επίσης ότι η ανακοίνωση των Παλαιστινίων να διακόψουν τους δεσμούς ασφαλείας ήταν λάθος.

«Προφανώς, δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό βήμα που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή υπόσχεση να φέρει το θέμα στον ΟΗΕ και στο διεθνές ποινικό δικαστήριο ήταν προβληματική. ΟΗΕ και Άραβες μεσολαβητές δήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές φατρίες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και η Γαλλία ζήτησαν επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή.

Το Ισραήλ δεν έδωσε καμία άμεση ένδειξη ότι συμμετείχε σε συνομιλίες. Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ έθεσε τις δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στα σύνορα της Γάζας σε αυξημένο συναγερμό. Ο πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, είπε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση, αν και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια στους διάφορους τομείς».

Η ένταση στη σύγκρουση που διαρκεί δεκαετίες έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης βίας και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι η υποστήριξη για την ειρηνευτική διαδικασία έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό και από τις δύο πλευρές. Η πρόσφατη εκλογή της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ αναμένεται να πυροδοτήσει μια ήδη ασταθή κατάσταση. Τα μέλη του νέου ισραηλινού συνασπισμού έχουν δεσμευτεί να επιταχύνουν την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη –μια πρακτική που αναιρεί την πιθανότητα λύσης δύο κρατών– και να χαλαρώσουν τους κανόνες εμπλοκής για στρατιώτες και αστυνομικούς.

Με πληροφορίες από: Associated Press, Reuters, AFP