ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Κρίση στην κυβέρνηση - O Σούνακ απέπεμψε τον πρόεδρο των Συντηρητικών, Ζαχάουι

Βρετανία: Κρίση στην κυβέρνηση - O Σούνακ απέπεμψε τον πρόεδρο των Συντηρητικών, Ζαχάουι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέπεμψε τον πρόεδρο των Συντηρητικων Ζαχάουι για παραβίαση του υπουργικού κώδικα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απομάκρυνε σήμερα από την κυβέρνηση τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι, αφού ανεξάρτητη έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας Ανεξάρτητου Συμβούλου (για θέματα δεοντολογίας) -τα πορίσματα της οποίας τα κοινοποίησε και στους δύο- είναι σαφές ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα», αναφέρει ο Ρίσι Σούνακ σε επιστολή του προς τον Ναντίμ Ζαχάουι, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ζαχάουι είπε ότι η φορολογική αρχή έκρινε ότι ήταν «απρόσεκτος» με τις δηλώσεις του, αλλά δεν έκανε εσκεμμένα λάθος για να πληρώσει λιγότερο φόρο, επιβεβαιώνοντας ότι πλήρωσε πρόστιμο στην HMRC.

Η ανεξάρτητη σύμβουλος του Σουνάκ, Λόρι Μάγκνους, είπε ότι ο Ζαχάουι δεν δήλωσε ότι οι φορολογικές του υποθέσεις διερευνώνται όταν διορίστηκε για λίγο υπουργός Οικονομικών πέρυσι και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες όταν ο Σουνάκ τον διόρισε στην τρέχουσα θέση του.

Η απάντηση του Ζαχάουι στον Σουνάκ δεν ανέφερε ούτε το HMRC ούτε την έρευνα ανεξάρτητου συμβούλου. Εξέφρασε ανησυχία για τη συμπεριφορά ορισμένων στα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες και είπε ότι θα υποστηρίξει την ατζέντα του Σουνάκ ως βουλευτής.