ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία για αντίποινα ακραίων μουσουλμάνων

Συναγερμός από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία για αντίποινα ακραίων μουσουλμάνων
AP Photo

Οι διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσαν έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της χώρας, ενημερώνοντας πως είναι πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις ως αντίποινα για την καύση κορανίου σε πόλεις της Ευρώπης.

Τα περιστατικά καύσης του κορανίου σε ευρωπαϊκές πόλεις, σε συνδυασμό με την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, έχουν θορυβήσει την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, οι διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ στην Τουρκία, εξέδωσαν οδηγία έτσι ώστε οι πολίτες της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν εκκλησίες, συναγωγές και χώρους με αρκετό κόσμο, καθώς υπάρχει έντονος φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους πολίτες της για πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες εναντίον εκκλησιών, συναγωγών και διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλα μέρη που συχνάζουν οι Δυτικοί, ειδικά στις περιοχές Μπεϊογλού, Γαλατά, Τακσίμ και Ιστικλάλ. Οι τουρκικές αρχές ερευνούν το θέμα. Αυτό το μήνυμα ενημερώνει την ειδοποίηση ασφαλείας της 27ης Ιανουαρίου 2023 σχετικά με περιστατικά καύσης Κορανίου στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα των Αμερικανών.

Επιπλέον, τονίζουν πως θα πρέπει οι πολίτες των ΗΠΑ να είναι σε εγρήγορση σε τοποθεσίες όπου συχνάζουν Δυτικοί πολίτες, να αποφεύγουν τα πλήθη, να τηρούν ένα χαμηλό προφίλ και να ενημερώνονται από τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις. Το μήνυμα απευθύνεται στις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Άδανα και Σμύρνη.