ΚΟΣΜΟΣ

Κέιτ Μίντλετον όπως...πριγκίπισσα Νταϊάνα: Το «έργο της ζωής» της και η αγάπη για τα παιδιά

H Kέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ούλιαμ
H Kέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ούλιαμ
ΑΡ

Σε μια ομιλία ορόσημο για τη σημασία των πρώτων χρόνων της ζωής ενός παιδιού, η Κέιτ Μίντλετον ξεδίπλωσε το όραμα της ζωής της για τη στήριξη των οικογενειών 

Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον ξεκίνησε μια πολυάσχολη εβδομάδα, κατά την οποία εγκαινιάζει το έργο-ορόσημο της ζωής της, την καμπάνια Shaping Us για το Royal Foundation Centre for Early Childhood. Στόχος της εκστρατείας της να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των πρώτων πέντε ετών της ζωής, όσον αφορά τη μελλοντική σωματική και ψυχική ευεξία των ενηλίκων.

Η εκστρατεία της για τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού είναι το «έργο της ζωής» της και η ίδια με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στο πλευρό της μίλησε σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας (30/1). Κινηματογραφικές προβολές, διασημότητες και επιστήμονες σε όλη τη χώρα προωθούν την καμπάνια της Κέιτ για τη ζωτική σημασία της παιδικής ηλικίας.

Η πρώιμη παιδική ηλικία «διαμορφώνει θεμελιωδώς όλη μας τη ζωή», είπε η 41χρονη πριγκίπισσα, ξεκινώντας το «project» Shaping Us στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι παρουσιαστές Fearne Cotton και Rochelle Humes και ο ράπερ Professor Green είναι μεταξύ των διάσημων υποστηρικτών της, ενώ ένα animation για τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού θα προβληθεί στους κινηματογράφους αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Βασιλικές πηγές είπαν ότι το ενδιαφέρον της Κέιτ για τα πρώτα χρόνια δεν είναι επειδή είναι μητέρα τριών παιδιών, αλλά επειδή η ίδια έχει συνειδητοποιήσει πόσο συχνά οι δυσκολίες των ανθρώπων σε τομείς όπως η ψυχική υγεία και ο εθισμός έχουν τις ρίζες τους στα πρώτα τους χρόνια. «Επηρεάζει τα πάντα, από την ικανότητά μας να δημιουργούμε σχέσεις μέχρι να ευδοκιμούμε στην εργασία», είπε η Κέιτ αναφερόμενη στην «κληρονομιά» θετικών ή τραυματικών εμπειριών στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Μετά τη μεγάλη διαμάχη γύρω από τις αναφορές του πρίγκιπα Χάρι για τις οικογενειακές διαμάχες, η πριγκίπισσα Κέιτ δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά. Μιλώντας στην παρουσίαση του έργου στα κεντρικά γραφεία της Bafta στο Λονδίνο, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, η Κάθριν είπε ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών συγκροτούνται «τα δομικά στοιχεία για τη ζωή» ενός ανθρώπου. «Όσοι ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών σήμερα χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση και υποστήριξη», είπε.

Η Amanda Berry, διευθύνουσα σύμβουλος του Βασιλικού Ιδρύματος του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας, που χρηματοδοτεί το έργο, είπε ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε έλλειμμα στην ευαισθητοποίηση του κοινού. «Λιγότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους καταλαβαίνουν τη μοναδική σημασία των πρώτων πέντε ετών της ζωής μας», είπε.

«Κατά τα πρώτα μας χρόνια, περισσότερες από ένα εκατομμύριο συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλό μας σχηματίζονται κάθε δευτερόλεπτο - πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή μας», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος καθηγητής Eamon McCrory, νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου. «Αυτές οι συνδέσεις οδηγούν την ανάπτυξή μας, χτίζοντας τα θεμέλια για κάθε μελλοντική μάθηση, συμπεριφορά και υγεία», είπε.

Η καμπάνια περιλαμβάνει ένα animation 90 δευτερολέπτων που δείχνει την ανάπτυξη των παιδιών, το οποίο θα προβάλλεται πριν από τις ταινίες στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου από την Παρασκευή (3/2) και θα εμφανίζεται επίσης σε διαφημιστικές οθόνες στο Piccadilly Circus του Λονδίνου.

Στο πλαίσιο των ανησυχιών για το κόστος ζωής, για πολλές οικογένειες οι πιέσεις είναι ολοένα και πιο πιθανό να αφορούν την έλλειψη χρημάτων, σύμφωνα με έρευνα ενός από τους εταίρους του έργου, το Ίδρυμα Nuffield. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει από τα πιο ακριβά έξοδα παιδικής μέριμνας των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, με το 22% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος να δαπανάται για τη φροντίδα των παιδιών το 2021 - πίσω μόνο από τη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία. Ο ΟΟΣΑ τοποθετεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως την τρίτη πιο ακριβή χώρα για τη φροντίδα παιδιών μεταξύ των μελών του.