ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Εκατοντάδες νεκροί, κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Aπεγκλωβίζουν παιδιά

Σεισμός στην Τουρκία: Εκατοντάδες νεκροί, κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Aπεγκλωβίζουν παιδιά

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία μεγαλώνει δραματικά ώρα με την ώρα, ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια κτηρίων. Μικρά τσουνάμι αναφέρθηκαν στα ανοικτά της Κύπρου 

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» τις πρώτες πρωινές ώρες την Τουρκία και τη Συρία είναι τώρα 568, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτο Sky News. Αυτό σημαίνει οτι τα θύματα αυξήθηκαν κατά περίπου 200 σε λίγο περισσότερο από 30 λεπτά.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Το γεγονός ότι σημειώθηκε τα ξημερώματα που οι άνθρωποι ήταν ακόμη στα κρεβάτια τους, προκάλεσε περισσότερα θύματα από ό,τι αν συνέβαινε κατά τη διάρκεια της ημέρας αύξησε δραματικά τον αριθμό των θυμάτων και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα είναι τώρα 284, με 2.323 τραυματίες. Είπε ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Καχραμανμάρας, όπου βρισκόταν το επίκεντρο του σεισμού, μαζί με 20 άτομα στην Οσμανιγιε, 18 στη Σανλιούρφα 14 στο Ντιγιάρμπακιρ και 13 στο Αντιγιαμάν Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία ήταν 237 και αυτός είναι μόνο σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Οι πτήσεις σε δύο αεροδρόμια στην Τουρκία έχουν ανασταλεί μετά τον φονικό σεισμό. Το νοτιοανατολικό αεροδρόμιο Hatay έκλεισε λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο. Οι μη στρατιωτικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Gaziantep, στο νότο, έχουν επίσης ανασταλεί.

Τσουνάμι στην Κύπρο

Μετά το σεισμό αναφέρθηκαν τσουνάμι στην Κύπρο, ενώ η Ιταλία απέσυρε τη σχετική προειδοποίηση. «Μικρά τσουνάμι» καταγράφηκαν στα ανοιχτά της Αμμοχώστου αλλά δεν προκλήθηκαν ζημιές, σύμφωνα με τον διευθυντή γεωλογικής έρευνας της Κύπρου, Χριστόδουλο Χατζηγεωργίου.

Ωστόσο, μια υποβρύχια κατολίσθηση θα μπορούσε να είχε πιο σοβαρές συνέπειες, είπε στο CyBC. Η προειδοποίηση για τσουνάμι την ίδια ώρα που εξέδωσε η Ιταλία μετά τον σεισμό αποσύρθηκε.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας είχε εκδώσει ανακοινωθέν σήμερα το πρωί, συνιστώντας στους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις νότιες παράκτιες περιοχές. Τα τρένα στη Σικελία, την Καλαβρία και την Απουλία σταμάτησαν προληπτικά, αλλά πλέον ξεκίνησαν ξανά.