ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Για ισχυρούς μετασεισμούς προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης

Σεισμός στην Τουρκία: Για ισχυρούς μετασεισμούς προειδοποιεί ο Άκης Τσελέντης
Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς πολίτες ενώ υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς πολίτες ενώ υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι και αρκετά περισσότεροι άστεγοι μετά την κατάρρευση των κτηρίων. 

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Ήδη, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000 σε Τουρκία και Συρία με τα θύματα να αυξάνονται δραματικά όσο περνούν τα λεπτά.

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς πολίτες ενώ υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι και αρκετά περισσότεροι άστεγοι μετά την κατάρρευση των κτηρίων. Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε μετασεισμός 7,5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή με τους πολίτες να φοβούνται και τη γη να τρέμει. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ακόμη και για 10.000 νεκρούς.

Ο απολογισμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, να κάνει μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική εκτίμηση, λέγοντας ότι θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς, καθώς αναμένει πολλούς και μεγάλης έντασης μετασεισμούς με ολέθριες συνέπειες.

«Απίθανο να επηρεάσει ελληνικά ρήγματα»

Ειδικότερα ο καθηγητής σεισμολογίας, μιλώντας στο MEGA, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, λέγοντας ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει ελληνικά ρήγματα.

«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα.

Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», είπε.

Μπορεί να έχουμε χιλιάδες θύματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ.

«Ακόμα και τα μοντέρνα σπίτια ήταν με πολύ άσχημο τρόπο κατασκευασμένα, γιατί ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό. Στην Τουρκία θα έχουμε πολλά περισσότερα θύματα, μπορεί και χιλιάδες, ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Τα πράγματα δεν είναι καλά».

Όπως τόνισε ο ίδιος, τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, καθώς σημειώνονται στα όρια των τεκτονικών πλακών και ονομάζονται μεγασεισμοί.

«Το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη δίνει γεγονότα. Έχει πολλά ρήγματα και παράλληλα. Πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν παράλληλα ρήγματα εκεί, γι’ αυτό και θα κρατήσει για μήνες η σεισμική ακολουθία», κατέληξε.