ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα σενάρια αναβολής των εκλογών μετά τον σεισμό

Τουρκία: Νέα σενάρια αναβολής των εκλογών μετά τον σεισμό
AP Photo

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Τουρκία, οι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου εκλογές είναι εξαιρετικά πιθανό να αναβληθούν μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ την προηγούμενη Δευτέρα (6/2).

Τα 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την νοτιοανατολική Τουρκία πριν από μια εβδομάδα, προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα. Το πένθος και η οδύνη για τους περισσότερους από 35.000 νεκρούς, σταδιακά δίνουν τη θέση τους στην οργή των πολιτών για την κυβέρνηση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι σε δεινή θέση. Αυτό έγινε προφανές από το γεγονός ότι άμεσα ζητήθηκε διεθνής βοήθεια και οι μεγαλοστομίες για τον «αιώνα της Τουρκίας» μπήκαν στο περιθώριο, όπως βέβαια και με την επιστροφή της «διπλωματίας των σεισμών» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και την αποθεωτική υποδοχή που έλαβαν διασώστες και εκπρόσωποι της πολιτικής της Ελλάδας στη γειτονική χώρα.

Με αυτό το κλίμα να έχει διαμορφωθεί, όλα δείχνουν αναβολή των εκλογών στην Τουρκία. Αυτό υποστηρίζει και αρθρογράφος του «Habeturk», ο οποίος επικαλείται μάλιστα πηγές μέσα από το κυβερνών κόμμα AKP. Σύμφωνα με το άρθρο, λοιπόν, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έτσι ώστε να πάρει αναβολή έξι μηνών ή και ενός έτους, αφού οι σεισμοπαθείς έχουν ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια πολιτών.

Όσο η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί. Ένα δεύτερο σενάριο αναφέρει πως θα οριστεί κανονικά η ημερομηνία των εκλογών, με τον Ερντογάν να έχει «κλειδώσει» τη 14η Μαΐου, αλλά στη συνέχεια το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να δηλώσει ότι δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή τους στις τέσσερις πληγείσες επαρχίες αλλά και σε μέρη άλλων έξι επαρχιών, ζητώντας έτσι αναβολή όλης της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αναμένεται μια μικρή αναβολή των εκλογών και μετάθεσή τους για τις 18 Ιουνίου. Για την ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αναφερθεί στο ζήτημα και κρατά κλειστά χαρτιά. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι όλα τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν, παραμένοντας στη γραμμή των εξαγγελιών για βοήθεια στους σεισμοπαθείς.