ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο- Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα

Nέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας
Nέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας
ΑΡ

Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους εναντίων στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία, από το Χάρκοβο στα βόρεια μέχρι την Οδησσό στα νότια και το Ζιτομίρ στα δυτικά. Εκρήξεις και στο Κίεβο που έχει βυθιστεί εν μέρει στο σκοτάδι. Αναφορές για τραυματίες

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, με στόχο κρίσιμες υποδομές. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βίταλι Κλίτσκο επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη στην πόλη, αυτή τη φορά στην περιοχή Svyatoshyn. Είπε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες.

«Άλλη μια έκρηξη στην πρωτεύουσα. Περιοχή Svyatoshyn. Όλες οι υπηρεσίες πηγαίνουν στο σημείο Αυτοκίνητα καίγονται στην αυλή ενός κτηρίου κατοικιών. Ο αεροπορικός συναγερμός συνεχίζεται. Μείνετε σε καταφύγια! Δύο τραυματίες στην περιοχή. Οι γιατροί παρέχουν βοήθεια επί τόπου».

Κτήρια κατοικιών και υποδομές χτυπήθηκαν στο Χάρκοβο και την Οδησσό, ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας. Τα «χτυπήματα» σημειώνονται καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές επίγειες μάχες για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. Μια μαζική επίθεση με πυραύλους έπληξε μια ενεργειακή εγκατάσταση στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο κυβερνήτης της Maksym Marchenko. Επλήγησαν επίσης κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα, πρόσθεσε.

«Περίπου 15» χτυπήματα έπληξαν την πόλη και την περιοχή του Χαρκόβου, με στόχο «εγκαταστάσεις υποδομών ζωτικής σημασίας» και ένα κτήριο κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Άλλες περιοχές που επλήγησαν είναι η Βιννίτσια και η Ρίβνε στα δυτικά και το Ντνίπρο και η Πολτάβα στο κέντρο.

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί χρόνια

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Aβριλ Χέινς, είπε χθες (8/3) ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να σχεδιάζει να παρατείνει τον πόλεμο για χρόνια, αλλά ότι η Ρωσία δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να εξαπολύσει μεγάλες νέες επιθέσεις φέτος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «έναν τρομακτικό πόλεμο φθοράς στον οποίο καμία πλευρά δεν έχει οριστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» τόνισε.

«Δεν προβλέπουμε ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακάμψει αρκετά φέτος για να πετύχει μεγάλα εδαφικά κέρδη, αλλά ο Πούτιν πιθανότατα υπολογίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και ότι η παράταση του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παύσης στις μάχες, μπορεί να είναι η καλύτερη εναπομείνασα πορεία του για να διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμα κι αν χρειαστούν χρόνια», είπε.

Η Ρωσία πρόσθεσε μπορεί να στραφεί στην υπεράσπιση των εδαφών που κατέχει τώρα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πρόσθετη «υποχρεωτική κινητοποίηση και πηγές πυρομαχικών από τρίτους» για να διατηρήσει ακόμη και το επίπεδο των επιχειρήσεων της στην Ουκρανία. Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι απώθησε τις έντονες ρωσικές επιθέσεις στην εμπόλεμη ανατολική πόλη Μπαχμούτ, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο του ανατολικού της μισού.

Η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει το Μπαχμούτ εδώ και μήνες, καθώς και οι δύο πλευρές υφίστανται μεγάλες απώλειες σε έναν πόλεμο φθοράς. «Ο εχθρός συνέχισε τις επιθέσεις του και δεν έδειξε σημάδια εγκατάλειψης στην πόλη Μπαχμούτ», δήλωσε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Οι υπερασπιστές μας απέκρουσαν επιθέσεις στο Μπαχμούτ και στις γύρω κοινότητες».

Υπολογίζεται οτι 20.000 έως 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στη μάχη για την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ από τότε που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, λένε δυτικοί αξιωματούχοι. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.