ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Κίνα: Οι αρχές σκέφτονται νέο lockdown σε περίπτωση έξαρσης γρίπης

Επιστρέφει στα lockdown η Κίνα ;
Επιστρέφει στα lockdown η Κίνα ;
ΑΡ

Αξιωματούχοι στην πόλη Σιάν της Κίνας έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις λέγοντας ότι μπορεί να στραφούν σε lockdown «όταν κριθεί απαραίτητο» για την καταπολέμηση μελλοντικών εστιών γρίπης. 

Οι αρχές στην πόλη Σιάν θα «κλειδώσουν» ολόκληρες περιοχές και θα κλείσουν σχολεία εάν μια επιδημία γρίπης αποτελέσει «σοβαρή απειλή», σύμφωνα με ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου χαρακτήρισαν το σχέδιο «υπερβολικό», ειδικά μετά την κριτική για τους ελέγχους του κορονοϊού στην Κίνα. Τα κρούσματα γρίπης έχουν αυξηθεί σε όλη την Κίνα, καθώς το τελευταίο κύμα Covid-19 μειώνεται. Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης οδήγησε επίσης σε έλλειψη αντιιικών φαρμάκων στα φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επικείμενο lockdown στο Σιάν ορισμένοι έχουν εκφράσει φόβους ότι το σχέδιο θα μπορούσε να σημαίνει μια επιστροφή στην προσέγγιση μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό, την οποία η χώρα εγκατέλειψε απότομα τον Δεκέμβριο.

Διάσημη για τον στρατό από τερακότα, η πόλη Σιάν βίωσε μερικά από τα πιο αυστηρά lockdown της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι αξιωματούχοι απαγόρευαν στους ντόπιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ακόμη και για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλες βασικές προμήθειες για έναν μήνα τον Δεκέμβριο του 2021. Ένας πολίτης έγραψε στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo ότι τα κρούσματα γρίπης ήταν πάντα συνηθισμένα πριν από την Covid-19, αλλά «η ζωή συνεχιζόταν κανονικά» όταν χτυπήθηκαν. Ένας άλλος παρατήρησε ότι ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις ήταν «εθισμένες στο σφράγισμα και τον έλεγχο».

Το σχέδιο της Σιάν τμηματοποιεί την ετοιμότητα σε τέσσερα επίπεδα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μπορεί να απαιτηθούν lockdown όταν η εξάπλωση της φτάσει σε οξύ επίπεδο. Δεν είναι η μόνη κινεζική πόλη που έχει τέτοια σχέδια έκτακτης ανάγκης. Το 2015, για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Σαγκάης είπε ότι ενδέχεται να σταματήσει τα μαθήματα και τις εργασίες, καθώς και να θέσει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, σε περίπτωση σοβαρής πανδημίας γρίπης.

«Για τους κατοίκους της περιοχής που υπέστησαν τραυματισμό από τα μέτρα καραντίνας πριν από λίγο καιρό, η επιστροφή στην ίδια δρακόντεια μέθοδο αντιμετώπισης των επιδημιών γρίπης δεν δικαιολογείται», δήλωσε ο Huang Yanzhong, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. είπε στο BBC. Ωστόσο, ο Tang Renwu, κοσμήτορας της Σχολής Διακυβέρνησης του Normal University του Πεκίνου είπε ότι η Κίνα δεν είναι πιθανό να δει μια επιστροφή των αυστηρών πολιτικών lockdown.

Μιλώντας στην εφημερίδα Lianhe Zaobao της Σιγκαπούρης, ο καθηγητής Tang είπε ότι άλλες τοπικές κυβερνήσεις ενδέχεται να υποβάλουν παρόμοια σχέδια τις επόμενες ημέρες - καθώς οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να περιορίσουν την εποχική γρίπη. «Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να προσέχουν τη διατύπωσή τους όταν εκδίδουν παρόμοια έγγραφα για να μην προκληθεί πανικός στην κοινωνία», είπε.