Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΟΣΜΟΣ

Οργή της Άγκυρας κατά του Μενέντεζ: «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα κανενός»

Ερντογάν
AP

Εξοργισμένη η Άγκυρα από τις αναφορές Μενέντεζ για την Τουρκία, με το δεξί «χέρι» του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν να ξεσπά στο Twitter, τόσο κατά του γερουσιαστή όσο και κατά των ΗΠΑ και της Ελλάδας, την οποία όμως δεν αναφέρει ονομαστικά

Με τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και τα όσα είπε την Πέμπτη (24/3) στο Κογκρέσο ενώπιων και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σχετικά με την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, τα έβαλε η Άγκυρα, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση εναντίον του.

Ο Μπομπ Μενέντεζ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πώς θα αποκαλούσατε μία χώρα; Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας»;

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ας αποδώσουμε ευθέως τα πρωτεία στον γερουσιαστή Μενέντεζ», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν, αναφερόμενος στον Αμερικανό Γερουσιαστή.

Τα μηνύματα του Φαχρετίν Αλτούν στο Twitter, δεν κρύβουν τον μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος», ενώ συνέχισε λέγοντας χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα ότι, «μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας».

O Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε επιπρόσθετα ότι, «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει ποτέ την κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων που γίνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, όπως αντίθετα ισχυρίζεστε γερουσιαστή Μενέντεζ».

«Το μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα, την επίλυση του οποίου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, η ΕΕ είναι εδώ ο ένοχος. Η Τουρκία έχει επιδιώξει με συνέπεια να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Απευθυνθήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συχνά υπό την ηγεσία σας γερουσιαστή Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο».

«Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται είναι η μυωπική απόφαση της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της» δήλωσε τέλος ο Φαχρετίν Αλτούν και κατέληξε:

«Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουραζόμαστε να ακούμε όλες αυτές τις παραποιημένες παρουσιάσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας γερουσιαστή Μενέντεζ και υπουργέ Μπλίνκεν. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας.

Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις που είναι κοινός τόπος στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Μήνυμα Μενέντεζ για την 25η Μαρτίου: Κοιτάμε το μέλλον με την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις

Δικομματικό ψήφισμα για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα υπογράφουν 43 γερουσιαστές και κατατέθηκε υπό την ηγεσία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, και του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή από την πολιτεία Ουαϊόμινγκ, John Barrasso.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «εκτός από τον εορτασμό του ιστορικού ρόλου της Ελλάδας ως γενέτειρας της δημοκρατίας και της τεράστιας συμβολής της στην παγκόσμια κοινότητα, το δικομματικό ψήφισμα αναγνωρίζει, επίσης, τη δυναμική της διαρκούς εταιρικής σχέσης και φιλίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα».

Γερουσιαστής Μενέντεζ

«Είναι μεγάλη μου τιμή που μαζί με τους συναδέλφους μου παρουσιάζουμε το δικομματικό ψήφισμά μας για τον εορτασμό της 202ης επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Σήμερα όχι μόνο γιορτάζουμε την ιστορία της θερμής φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, η οποία έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες και το όραμά μας για τον κόσμο, αλλά κοιτάμε το μέλλον, χτίζοντας πάνω σε αυτό το ακλόνητο θεμέλιο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εργάζομαι με τον ελληνικό λαό και την ελληνοαμερικανική κοινότητα για να ενισχύσουμε τις σχέσεις των εθνών μας και να αντιμετωπίσουμε μαζί τις σημερινές προκλήσεις για την ασφάλεια και την ευημερία μας».

Γερουσιαστής Barrasso

«Από τότε που η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της πριν από 202 χρόνια, παρέμεινε ένας ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την αρχή του αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία, οι Αμερικανοί υποστήριξαν και πολέμησαν στο πλευρό του ελληνικού λαού. Τα δύο έθνη μας συνεχίζουν να προσπαθούν να προωθήσουν τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας βασίζεται σε κοινές αξίες και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τη φιλία μας τα επόμενα χρόνια».

Σχετικές ειδήσεις