ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο Ντόναλντ Τραμπ - Οι 34 κατηγορίες που τον βαραίνουν

ΗΠΑ: Ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο Ντόναλντ Τραμπ - Οι 34 κατηγορίες που τον βαραίνουν
AP photo

Σε βάρους του πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απαγγέλθηκαν συνολικά 34 κατηγορίες

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από το δικαστήριο του Μανχάταν, ύστερα από σχεδόν μία ώρα, αφού νωρίτερα του απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων σε σχέση με την καταβολή χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016.

Ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης. Ο δικαστής δεν του απαγόρευσε τις δημόσιες τοποθετήσεις, προειδοποιώντας τον ότι θα εξετάσει το μέτρο σε περίπτωση που συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας αναμένεται τις επόμενες ώρες στη Φλόριντα, όπου συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει πως σκοπεύει να μιλήσει για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο 76χρονος Τραμπ είχε εμφανιστεί ανέκφραστος κατά την άφιξή του και χαιρέτισε τους υποστηρικτές του υψώνοντας τη γροθιά του. Μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά τους δικηγόρους του, χωρίς να πει τίποτα καθώς διέσχιζε τον διάδρομο, και - όπως αναμενόταν - δήλωσε «αθώος» για όσα του καταλογίζονται.

Νωρίτερα, προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο Τραμπ παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ. Του πήραν αποτυπώματα, αλλά δεν τον φωτογράφισαν, ούτε του πέρασαν χειροπέδες, σύμφωνα με ανάρτηση ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times στο Twitter.

Στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ

Το κατηγορητήριο κατά του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσφραγίστηκε, και είναι πλέον διαθέσιμο δημόσια.

Στο κατηγορητήριο κατά του Τραμπ αναφέρεται ότι ο τέως πρόεδρος συμμετείχε σε συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των εκλογών του 2016. Όλες οι κατηγορίες -παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σε πρώτο βαθμό- επιφέρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης άνω των 100 ετών σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, αλλά, ακόμη και αν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, είναι απίθανο ο Τραμπ να καταδικαστεί σε τόσο βαριά ποινή.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ ήταν μέρος ενός παράνομου σχεδίου για την απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας παράνομης πληρωμής 130.000 δολαρίων που διατάχθηκε από τον κατηγορούμενο για να αποκρύψει τις αρνητικές πληροφορίες που θα έβλαπταν την εκστρατεία του. Ο λόγος που διέπραξε το έγκλημα της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων ήταν εν μέρει για να «προωθήσει την υποψηφιότητά του», υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ και οι δικηγόροι του μπορούν να εξετάσουν πλήρως την έκταση των κατηγοριών εναντίον του και τι πρέπει να αποδείξουν οι εισαγγελείς στη δίκη.

«Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε με άλλους ένα σχέδιο για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίζοντας και αγοράζοντας αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο, ώστε να παρασιωπηθεί η δημοσίευσή τους και να ωφεληθούν οι εκλογικές προοπτικές του κατηγορουμένου», σημειώνεται στο κατηγορητήριο.

Διαβάστε επίσης:

Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε «αθώος» φτάνοντας στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Αρχίσαν τα όργανα έξω από το δικαστήριο - Οπαδοί του Τραμπ συγκρούστηκαν με διαδηλωτές