ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό κύμα καύσωνα στην Ασία: Δεκάδες νεκροί - Λιώνει η άσφαλτος, κλείνουν τα σχολεία

Ιστορικό κύμα καύσωνα στην Ασία: Δεκάδες νεκροί - Λιώνει η άσφαλτος, κλείνουν τα σχολεία

Καύσωνας: Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφονται σε πολλές ασιατικές χώρες με τον υδράργυρο σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνά ακόμα κα τους 45 βαθμούς

Σφοδρό κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο μέρος της Ασίας, προκαλώντας θανάτους και κλείσιμο σχολείων στην Ινδία.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τον «χειρότερο απριλιάτικο καύσωνα στην ιστορία της Ασίας» με τον υδράργυρο να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ Ινδία, Κίνα, Ταϊλάνδη και Λάος.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες

Για θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές περιοχές της Κίνας, όπως η Τσενγκντού, η Σενγιάνγκ, η Ναντσίνγκ, η Χανγκτσόου και άλλες περιοχές κοντά στο δέλτα του ποταμού Γιανγκ-Τσέ-Γιάνγκ.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες αναφέρονται επίσης και στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο υδράργυρος στην πόλη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος έφτασε τους 42,7 βαθμοί Κελσίου αυτήν την εβδομάδα, που είναι και η υψηλότερη θερμοκρασία. Στην Ταϊλάνδη, κυβερνητικός σταθμός παρακολούθησης στο αεροδρόμιο Τακ, στα βορειοδυτικά κατέγραψε θερμοκρασία 45,4 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σπάζοντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 44,6 βαθμών στο Μάε Χονγκ Σον στις 28 Απριλίου 2016.

Έλιωσε η άσφαλτος στο Μπαγκλαντές

Μία ακόμη χώρα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής είναι και το Μπαγκλαντές, όπως δηλώνει στον Guardian ο κλιματικολόγος Μαξιμιλιάνο Χερέρα.

Το περασμένο Σάββατο, στην Ντάκα που είναι η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να λιώσει η επιφάνεια της ασφάλτου σε πολλούς δρόμους. Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν η πιο ζεστή ημέρα των τελευταίων 58 ετών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος, εάν η ζέστη δεν υποχωρήσει, θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές.

Ο καύσωνας πλήττει την Ινδία

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερο πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες αντιμετωπίζει η χώρα της Ινδίας, με τους ειδικούς να φοβούνται ότι της φετινή χρονιά το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.

Ο καύσωνας έπληξε ορισμένες πολιτείες της Ινδίας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για τις περιοχές του Μπιχάρ, της Τζαρκάντ, της Οντίσα, της Άντρα Πραντές και της Δυτικής Βεγγάζης. Αξίζει να σημειώθεί ότι σε όλες αυτές τις περιοχές είναι μεγάλο το ποσοστό των εργατών που αναγκάζονται να εργάζονται έξω ακόμα και με υψηλές θερμοκρασίες.

Έξι πόλεις στη βόρεια και ανατολική Ινδία κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 44 βαθμούς Κελσίου. Στην πρωτεύουσα το θερμόμετρο έφτασε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που ο καύσωνας αναμένεται ότι θα συνεχιστεί έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, οι συνθήκες καύσωνα είναι πιθανόν να διατηρηθούν τις επόμενες τέσσερις ημέρες στη Δυτική Βεγγάζη και σε τμήματα του Μπιχάρ. Οι πολίτες καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα. Στις πληττόμενες περιοχές ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες την πέμπτη ημέρα, οπότε και ο καύσωνας αναμένεται ότι θα υποχωρήσει.

Έκλεισαν σχολεία

Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολείων σε ορισμένες περιοχές. Παράλληλα, 13 άνθρωποι πέθαναν και άλλοι οκτώ χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λόγω ηλίασης, μετά από εκδήλωση που έγινε σε εξωτερικούς χώρους της πολιτείας Μαχαράστρα.

Στη Δυτική Βεγγάζη, τα σχολεία έκλεισαν λόγω της έντονης ζέστης, ενώ και τα ιδιωτικά σχολεία κλήθηκαν να βάλουν λουκέτο. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι τα παιδιά αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στην Τριπούρα και την Οντίσα, ενώ στο Δελχί, δεν θα πραγματοποιούνται απογευματινές συγκεντρώσεις.

Κίνδυνος θερμοπληξίας στην Ταϊλάνδη

Προειδοποιήσεις απευθύνουν οι αρχές και στην Ταϊλάνδη, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας, ειδικά για άτομα που ασκούνται ή εργάζονται πολλές ώρες έξω, όπως οι εργάτες κατασκευών και οι αγρότες. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί φοβούνται για συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών πέραν των καλοκαιρινών μηνών, κάτι που θα οδηγήσει σε ξηρασία και θα προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες

Την ίδια ώρα, υψηλές θερμοκρασίες διαπιστώνονται σε εκατοντάδες σταθμούς σε πάνω από 12 χώρες, όπως στη βορειοδυτική Μιανμάρ, που έφτασε στους 44 βαθμούς, στο βορειοδυτικό Βιετνάμ, με 38 βαθμούς.

Παράλληλα, πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν στην Ιαπωνία, στο Καζακστάν, στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Διαβάστε επίσης:

Κατάρ: Τα μυστηριώδη σύμβολα που είναι χαραγμένα στην έρημο - Η σημασία τους

Νέα Ζηλανδία: Αποτροπιασμός για τον διαγωνισμό της ντροπής - Παιδιά κυνηγούν και σκοτώνουν γάτες

Σουηδία: Περφόρμερ κλειδώθηκε γυμνή σε κλουβί για τρία 24ωρα - Το πρώτο πράγμα που έκανε όταν βγήκε