ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το μεσημέρι της Κυριακής η δοκιμή του αγγλικού 112 - Οι επικρίσεις και οι προειδοποιήσεις

Βρετανία: Το μεσημέρι της Κυριακής η δοκιμή του αγγλικού 112 - Οι επικρίσεις και οι προειδοποιήσεις
Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μέσα από το Twitter την δοκιμαστική εφαρμογή της ειδοποίησης.

Σήμερα (23/4) στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η πρώτη δοκιμή της ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης στα κινητά τηλέφωνα των Βρετανών.

Το νέο σύστημα alert, που μοιάζει πολύ με το ελληνικό 112, θα προειδοποιεί τους πολίτες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιές, πλημμύρες ή άλλους σοβαρούς κινδύνους).

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μέσα από το Twitter την δοκιμαστική εφαρμογή της ειδοποίησης.

«Όπου κι αν βρίσκεστε, την Κυριακή στις 3:00 μ.μ. (τοπική ώρα) θα λάβετε την ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης. Θα λάβετε ένα μήνυμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου σας, συνοδευόμενο από ηχητικό σήμα και δόνηση διάρκειας έως και 10 δευτερολέπτων. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια ενέργεια», εξήγησε.

Σημειώνεται ότι η ηχητική ειδοποίηση θα ενεργοποιηθεί ακόμη κι αν τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε αθόρυβη λειτουργία, με τη Ντάουνινγκ Στριτ να επισημαίνει στους πολίτες «Μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε».

Παράλληλα, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι το σύστημα «συναγερμού» μπορεί μελλοντικά να χακαριστεί και εφιστά την προσοχή των πολιτών. Μάλιστα, κυκλοφόρησε βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει πώς θα μπορούσαν να σταλούν fake ειδοποιήσεις από το σύστημα.

Αξιωματούχοι βέβαια έσπευσαν να καθησυχάσουν το κοινό, που εξέφρασε ανησυχία, πριν καν ακόμα τεθεί επίσημα σε εφαρμογή το alert.

Από την άλλη πλευρά η Daily Mail, επικρίνει το τεστ που θα γίνει την Κυριακή λέγοντας: «Ποια ιδιοφυΐα θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα να τρομοκρατηθεί όλη η χώρα στις 3:00 μ.μ. μιας Κυριακής;»

Προειδοποιήσεις για τους πολίτες

Οι οδηγοί έχουν προειδοποιηθεί να μην σηκώσουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ενώ όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις μπορούν να τις απενεργοποιήσουν μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής τους.

Επίσης, βγήκε ειδική ειδοποίηση για θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να έχουν κάπου κρυμμένο κινητό, να το απενεργοποιήσουν προκειμένου να μην «καρφωθούν».

Επίσης, οι διοργανωτές του παγκοσμίου πρωταθλήματος σνούκερ έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν ένα διάλειμμα λίγο πριν από τις 15:00, προκειμένου ο «συναγερμός» να μην διαταράξει κάποια από τις αναμετρήσεις που φιλοξενούνται στο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας.

Στα θέατρα οι θεατές καλούνται να κλείσουν εντελώς τα κινητά τους, για να μην υπάρξει φασαρία την ώρα της παράστασης.

Η Τζούντι Έντγουορθι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, τονίζει ότι η εφαρμογή ενός συστήματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης αποτελεί θετική εξέλιξη, έστω κι αν η πρεμιέρα του προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους.