ΚΟΣΜΟΣ

Mαντλίν Μακάν: 16 χρόνια από την εξαφάνισή της, η αδερφή της μιλά για πρώτη φορά

Οι γονείς της Μαντλίν Μακάν ελπίζουν ακόμη 16 χρόνια μετά την εξαφάνισή της
Οι γονείς της Μαντλίν Μακάν ελπίζουν ακόμη 16 χρόνια μετά την εξαφάνισή της
ΑΡ

Η μικρότερη αδερφή της Mαντλίν Μακάν, Αμελί 18 ετών σήμερα, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια με αφορμη την 16η επέτειο από την εξαφάνισή της, κάνοντα λόγο για «μια θλιβερή περίσταση»

Η μικρότερη αδερφή της Mαντλίν Μακάν έσπασε τη σιωπή της για πρώτη φορά, 16 χρόνια μετά την εξαφάνισή της. Εξαφανίστηκε από ένα εξοχικό διαμέρισμα στην Praia da Luz στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2007 όταν ήταν μόλις τριών ετών. Η αδερφή της Αμελί, 18 ετών σήμερα, ενώθηκε με τους γονείς και τους οικείους της «Είναι ωραίο που είμαστε όλοι εδώ μαζί, αλλά είναι μια θλιβερή περίσταση».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η 18χρονη κοπέλα, που έχει κάνει αίτηση για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, φωτογραφίζεται από τότε που ήταν μικρή και για κάποιους προσφέρει μία εικόνα για το πώς μπορεί να έμοιαζε σήμερα ως ενήλικας η μεγαλύτερη αδερφή της. Η αγρυπνία στη μνήμη της Μαντλίν έγινε δύο εβδομάδες αφότου ένα γερμανικό δικαστήριο δήλωσε ότι αποφάσισε να μην εκδικάσει μια υπόθεση σεξουαλικών αδικημάτων εναντίον ενός άνδρα που είναι ύποπτος για την εξαφάνισή της.

Η Aμελί με τα μακριά ξανθά μαλλιά της και casual ντυμένη με κολάν και τζάκετ, έτυχε θερμής υποδοχής από τους ντόπιους μαζί με τους γονείς της Κέιτ και Τζέρι, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης προσευχής στο χωριό τους, Ρόθλι, Λέστερσάιρ. Ο δίδυμος αδερφός της Σον δεν έδωσε το παρών. Η στενή φίλη της Κέιτ, Φιόνα Πέιν, ένας από τους φίλους της ομάδας «Tapas Seven» που ήταν στις μοιραίες διακοπές στην Πορτογαλία όταν η τρίχρονη Μάντι εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2007, ήταν ανάμεσα στο πλήθος.

Η Aμελί πήρε τη σειρά της για να ανάψει ένα κερί για τη «Μάντι» και άλλα αγνοούμενα παιδιά στο μνημείο της πόλης, όπου οι φωτογραφίες της αδερφής της κοσμούσαν το μαύρο κιγκλίδωμα και ένα φανάρι ελπίδας εξακολουθεί να ανάβει όλο το εικοσιτετράωρο για εκείνη. Η Κέιτ συμμετείχε στις προσευχές, αλλά ούτε εκέινη ούτε ο Τζέρι μίλησαν στα πλήθη. Η Φιόνα, μια γιατρός, διάβασε ένα συγκινητικό ποίημα «Hope is the thing with feathers» της Eμιλι Ντίκινσον. Αργότερα μοιράστηκε μια ζεστή αγκαλιά με την Κέιτ.

Εφημέριος του τοπικού ενοριακού ναού ο Ρομπ Γκλάντστοουν, επικεφαλής των προσευχών ,είπε: «Είμαστε εδώ απόψε για να δείξουμε το στοργικό μας ενδιαφέρον για τη Μαντλίν και για όλα τα μικρά παιδιά που έχουν αφαιρεθεί από τις οικογένειές τους παρά τη θέλησή τους. Είμαστε επίσης εδώ για να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να διατηρήσουμε την ελπίδα και να προσευχόμαστε για δύναμη ακόμα και μετά από αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η Aμελί συνοδευόμενη από τη φίλη της Τζορτζίνα, επαναλάμβανε φράσεις που διάβαζαν μεμονωμένα άτομα στο πλήθος των 70 ατόμων, όπως «Ποτέ μην τα παρατάς», «μην με ξεχνάς», «ακόμα λείπεις» κοκ. Το ζεύγος Μακάν διατηρεί μία αχτίδα ελπίδας ότι η Μάντι, η οποία θα ήταν τώρα 19 ετών, σχεδόν 20, θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανή.

Η γερμανική αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι η Mαντλίν είναι νεκρή και σκόπευε να κατηγορήσει τον κύριο ύποπτο Κριστιάν Μπρικνέρ για την απαγωγή της και τη δολοφονία «χωρίς σώμα». Πρόσφατα όμως αποκαλύφθηκε ότι ο καταδικασμένος παιδόφιλος μπορεί να μην αντιμετωπίσει ποτέ δίκη στην υπόθεση υψηλού προφίλ, λόγω μιας νομικής τεχνικότητας στη δικαιοδοσία ξένων δικαστηρίων.

Ο 45χρονος Μπρικνέρ εκτίει ποινή σε γερμανική φυλακή για τον βιασμό μιας Αμερικανίδας τουρίστας στο ίδιο πορτογαλικό θέρετρο Praia da Luz Maddie που εξαφανίστηκε η Μάντλιν τον Μάιο του 2007. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην απαγωγή της.

Κανένας ύποπτος δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ σε σχέση με ένα τα πιο πολυσυζητημένα μυστήρια για τα εξαφανισμένα παιδιά στον κόσμο. Η βρετανική αστυνομία ζήτησε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών περισσότερα χρήματα για να συνεχίσει την έρευνά της, με την κωδική ονομασία Operation Grange και η οποία έχει κοστίσει στους φορολογούμενους μέχρι στιγμής 13 εκατομμύρια λίρες. Το αίτημά τους πρόκειται να εγκριθεί από επιτροπή Ειδικών Χορηγιών.

Η Mάντι απήχθη μόλις εννέα ημέρες πριν από τα τέταρτα γενέθλιά της από ένα εξοχικό διαμέρισμα στον δημοφιλή προορισμό του Algarve, ενώ έμεινε να κοιμάται μόνη με τα μικρότερα δίδυμα αδέρφια της, την ώρα που οι γονείς της γευμάτιζαν με φίλους σε ένα κοντινό εστιατόριο τάπας. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την ελπίδα να βρούμε τη Mαντλίν ζωντανή, αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να το γνωρίζουμε για α βρούμε τη γαλήνη» έχουν δηλώσει οι Μακάν.