ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η αποχώρηση Ιντζέ, το ροζ βίντεο και οι φήμες για απόσυρση Ογκάν

Τουρκία: Η αποχώρηση Ιντζέ, το ροζ βίντεο και οι φήμες για απόσυρση Ογκάν

Εκλογές Τουρκία: Σε μονομαχία μεταξύ δύο αντιπάλων, του Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλισντάρογλου θα είναι οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. 

Σαράντα οκτώ ώρες πριν από τις κάλπες στην Τουρκία, η ανακοίνωση της αποχώρησης του ανεξάρτητου υποψήφιου Μουχαρέμ Ιντζέ φέρνει ανατροπές στην προεδρική κούρσα και φέρνει πιο κοντά στην επικράτηση του επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η εκλογική βάση του Ιντζέ, η οποία είναι κυρίως νέοι και στηριζόταν στην προεκλογική εκστρατεία που είχε πραγματοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμάται να οδηγηθούν προς τον ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Ο Ιντζέ, που στις τελευταίες δημοκοπήσεις λάμβανε από 1,5% έως 3,5% των ψήφων, αποσύρθηκε με δημόσιες καταγγελίες πως οργανώθηκε εναντίον του επιχείρηση «με πλαστές αποδείξεις και κασέτες», κάνοντας ευθέως λόγο για προσπάθεια εμπλοκής του σε κατασκευασμένο ροζ βίντεο, που στόχο έχει να τον συκοφαντήσει και να τον βλάψει πολιτικά.

«Παίρνουν εικόνες από μια ισραηλινή ιστοσελίδα πορνό. Και αυτό το κάνουν οι γκιουλενιστές. Στην Τουρκία, υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι που το δημοσιεύουν επειδή θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι εισαγγελείς και οι δημοσιογράφοι αυτής της χώρας δεν ασχολούνται, εκτός από το ODA TV. Εδώ και 45 ημέρες, γίνεται μια δολοφονία αξιοπρέπειας. Παίρνουν κάτι από μια ιστοσελίδα πορνό, το δημοσιεύουν, ο εισαγγελέας δεν κάνει τίποτα. Δεν υπάρχει για μένα τέτοιο βίντεο ή τέτοια καταγραφή. Αυτό δεν είναι προστασία ιδιωτικής ζωής, είναι συκοφαντία» δήλωσε ο πρόεδρος του μικρού κόμματος Χώρα (Memleket), κατηγορώντας την FETO (γκιουλενιστές) αλλά και την κυβέρνηση για την εξέλιξη. «Απευθύνομαι σε όσους λένε: "Πήρε χρήματα από το παλάτι, δεν μπορεί να αποσυρθεί. Δεν φοβάμαι αυτές τις συνωμοσίες, τις πλαστές αποδείξεις, τις μονταζέριες. Αντιστέκομαι εδώ και 45 ημέρες. Αποσύρω την υποψηφιότητά μου, το κάνω αυτό για την πατρίδα μου» τόνισε, ανακοινώνοντας την απόφασή του.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί ανοιχτά τη Ρωσία για την απόσυρση του Ιντζέ από τις εκλογές

Τη Ρωσία «δείχνει» ο Κιλιτσντάρογλου πίσω από το υποτιθέμενο βίντεο που εμπλέκει τον Ιντζέ και τον οδήγησε στην ανακοίνωση να αποσύρει την υπηψηφιότητά του από την προεδρική κούρσα της Τουρκίας.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το Deep Fake περιεχόμενο και τις κασέτες που κυκλοφόρησαν χθες σε αυτή τη χώρα. Εάν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας», σχολίασε σε τουρκικά και ρωσικά στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας νέο κύκλο συζητήσεων.

Φήμες για απόσυρση και του Ογκάν

Φουντώνουν οι φήμες στην Τουρκία ότι σήμερα θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρική κούρσα και ακροδεξιός υποψήφιος, άλλοτε βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Σινάν Ογκάν. Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει κάτι τέτοιο μέσα από ανάρτησή του στα social media αναφέρει:

«Αγαπητοί γιοι του τουρκικού έθνους, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι το τέλος. Δεν θέλαμε να ζήσουμε κανένα επεισόδιο την τελευταία ημέρα των εκλογών λόγω της αυξανόμενης πρόκλησης εναντίον μας. Γι' αυτό είμαι στην Κωνσταντινούπολη απόψε. Αύριο θα βρίσκομαι στην Άγκυρα. Περιμένουμε συμμετοχή. Παρακαλώ μην ακούτε καμία άλλη δήλωση εκτός από τη δική μας», έγραψε στο Twitter.

Μετά την ακύρωσης της τελευταίας του προεκλογικής συγκέντρωσης ενόψει των εκλογών της Κυριακής, ο Σινάν Ογκάν αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Αν θα παραιτηθεί, το ποσοστό του αναμένεται να οδηγηθεί στον Ερντογάν, αλλάζοντας τις ισορροπίες και φέρνοντας μια δυναμική στον πρόεδρο της Τουρκίας.


Εκλογή Κιλισντάρογλου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar Research, δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου να ξεπερνάει το 50% των ψήφων από την Α΄ Κυριακή.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε πριν την απόφαση αποχώρησης του Ιντζέ, έχουν ως εξής:

• Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 51,3%
• Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 45,3%

Ωστόσο, ενδεχόμενη απόσυρση της υποψηφιότητας του Ογκάν μπορεί να δημιουργήσει ένα ρευστό τοπίο.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές Τουρκία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Κιλινσντάρογλου ή η επανεκλογή Ερντογάν