ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εισαγγελέας κατηγορεί το FBI για την έρευνα με στόχο τον Τραμπ και τη σχέση του με τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Α.Ρ

ΗΠΑ: Το FBI επικρίθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα, Τζόν Ντέραμ για την έρευνα με επίκεντρο τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία

Το FBI δεν διέθετε στοιχεία ώστε να ερευνήσει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και βασίστηκε υπερβολικά σε πληροφορίες που παρείχαν οι αντίπαλοί του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για να υποκινήσουν την έρευνα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας με την υπογραφή του ειδικού εισαγγελέα Τζον Ντέραμ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σε μια έκθεση 306 σελίδων, ο ειδικός σύμβουλος Τζον Ντέραμ είπε ότι η έρευνα δεν είχε «αναλυτική αυστηρότητα». Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το FBI δεν είχε στην κατοχή του «πραγματικά στοιχεία» συμπαιγνίας μεταξύ της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας πριν ξεκινήσει την έρευνα. Το FBI είπε ότι είχε αντιμετωπίσει τα ζητήματα που επισημαίνονται στην έκθεση.

Στην έκθεση, ο Ντέραμ, ο οποίος διορίστηκε από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Ουίλιαμ Μπαρ το 2019 κατηγόρησε το FBI ότι ενεργούσε βάσει «ακατέργαστων, μη αναλυόμενων και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών». Ανάμεσα στα λάθη της έρευνας που έκανε ήταν επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις «προκατάληψης», στις οποίες αγνόησε πληροφορίες που υπέσκαπταν την αρχική υπόθεση της έρευνας.

Η έκθεση σημείωσε σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το FBI χειρίστηκε την έρευνα Τραμπ σε σύγκριση με άλλες δυνητικά ευαίσθητες έρευνες, όπως αυτές που αφορούσαν την εκλογική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Ντέραμ σημείωσε ότι η Κλίντον και άλλοι είχαν λάβει «αμυντικές ενημερώσεις» από το FBI που στόχευαν σε «αυτούς που μπορεί να είναι στόχοι άθλιων δραστηριοτήτων από ξένες δυνάμεις». Ο κ. Τραμπ δεν είχε λάβει.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI απέτυχαν να διατηρήσουν τη σημαντική αποστολή τους για αυστηρή πιστότητα στο νόμο», καταλήγει η έκθεση. Σε ανακοίνωσή του, το FBI ανέφερε ότι «έχει ήδη εφαρμόσει δεκάδες διορθωτικές ενέργειες». «Αν είχαν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις το 2016, τα λάθη που εντοπίστηκαν στην έκθεση θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα του FBI για υποτιθέμενους δεσμούς μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας, η οποία διεξήχθη από τον Ειδικό Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, οδήγησε σε δεκάδες ποινικές διώξεις εναντίον του προσωπικού της εκστρατείας του Τραμπ και συνεργατών του για εγκλήματα, όπως πειρατεία ηλεκτρονικών υπολογιστών και οικονομικά εγκλήματα. Ωστόσο, δεν διαπίστωσε ότι η εκστρατεία Τραμπ και η Ρωσία είχαν συνωμοτήσει από κοινού για να επηρεάσουν τις εκλογές.

Γράφοντας στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, ο Τραμπ είπε ότι η έκθεση Ντέραμ δείχνει ότι «το αμερικανικό κοινό εξαπατήθηκε». Ανέφερε το συμπέρασμα της έκθεσης ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν την πλήρη έρευνα από το FBI. Ο Τραμπ ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι μέλη του «βαθέος κράτους» τον στοχοποιούν άδικα.

Πέρυσι, ο Τραμπ είπε ότι θεωρούσε πως η έκθεση Ντέραμ θα παρείχε στοιχεία για «πραγματικά κακές, παράνομες και αντισυνταγματικές» δραστηριότητες και θα «αποκάλυπτε τη διαφθορά σε επίπεδο που δεν έχει ξαναδεί στη χώρα μας». Η τετραετής έρευνα κατέληξε σε τρεις διώξεις. Περιλαμβάνουν έναν δικηγόρο του FBI που ομολόγησε την ενοχή του για τροποποίηση αποδεικτικών στοιχείων ενώ ζήτησε άδεια για να κρυφακούει έναν πρώην στέλεχος της εκστρατείας Τραμπ. Άλλα δύο άτομα αθωώθηκαν με την κατηγορία ότι είπαν ψέματα στο FBI.

Ο πρώην πρόεδρος είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της κυρίας Κλίντον και αρκετών άλλων Δημοκρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, υποστηρίζοντας ότι είχαν σχεδιάσει να υπονομεύσουν την προεδρική του υποψηφιότητα το 2016 διαδίδοντας φήμες για τους δεσμούς της εκστρατείας του με τη Ρωσία. Ένας δικαστής απέρριψε την αγωγή τον Ιανουάριο και διέταξε τον Τραμπ να πληρώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια σε ποινές.

Ο Ντέραμ και η έρευνά του δεν είναι πιθανό να εξαφανιστούν από τα εθνικά πρωτοσέλιδα στο άμεσο μέλλον. Λίγο μετά την είδηση ότι η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν ανακοίνωσε ότι θα καλούσε τον πρώην εισαγγελέα για να καταθέσει στο Κογκρέσο.