ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συνελήφθη 59χρονος Πατρινός - Κατηγορείται ότι έδινε «μυστικά» στη Ρωσία

ΗΠΑ: Συνελήφθη 59χρονος Πατρινός - Κατηγορείται ότι έδινε «μυστικά» στη Ρωσία
Youtube

Ο Έλληνας επιχειρηματίας κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη για συνωμοσία, λαθρεμπορία και για φερόμενη απόκτηση πάνω από 10 διαφορετικών τύπων ευαίσθητων τεχνολογιών των ΗΠΑ για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Ένα «κατασκοπικό» θρίλερ φαίνεται πως εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με επίκεντρο έναν Πατρινό που συνελήφθη στο Παρίσι.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη στις 9 Μαΐου μετά την εξιχνίαση 5 υποθέσεων που αφορούν άτομα που κατηγορούνται για κλοπή ή παράνομη μεταφορά τεχνολογίας των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη (16/5) το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι υποθέσεις και οι συλλήψεις που σχετίζονται με αυτές, ήταν οι πρώτες ενέργειες μίας νέας ομάδας του υπουργείου με σκοπό να αποτρέψει την κλοπή κρίσιμων τεχνολογιών των ΗΠΑ.

Το όνομά του δίνεται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Νικόλαο Μπογονικολό, 59 ετών, και μία από τις εταιρείες του έχει έδρα την Αθήνα.

Ο 59χρονος κατηγορήθηκε στη Νέα Υόρκη για συνωμοσία, λαθρεμπόριο και για φερόμενη απόκτηση πάνω από 10 διαφορετικών τύπων ευαίσθητων τεχνολογιών των ΗΠΑ για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

«Όπως φέρεται, ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και στην ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Breon Peace.

«Το γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι ανατρεπτικές τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια», προσέθεσε.

Όπως υποστηρίζεται στην καταγγελία, ο κατηγορούμενος ήταν επικεφαλής του Ομίλου, μιας συλλογής εταιρειών αμυντικής και τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα, που είναι και οι δύο χώρες μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιελάμβαναν διαστημικές τεχνολογίες, εσωτερική ασφάλεια, blockchain και συστήματα αντιμετώπισης drones.

Σύμφωνα με την καταγγελία, από το 2017 ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διπλής χρήσης στη Ρωσία κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αντικείμενα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν από την Aratos, ενώ στην πραγματικότητα στάλθηκαν εκ νέου και στάλθηκαν στη Ρωσία κατά παράβαση του νόμου των ΗΠΑ. Μερικοί από τους Ρώσους τελικούς χρήστες περιελάμβαναν εγκαταστάσεις πυρηνικής και κβαντικής έρευνας, καθώς και τη Στρατιωτική Μονάδα 33949, μέρος της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, γνωστή ως SVR.

Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρείχε πολύτιμη υποστήριξη στην έρευνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές αρχές για τη βοήθειά τους.

Η έρευνα συντονίστηκε επίσης μέσω της Task Force KleptoCapture του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιας διυπηρεσιακής ειδικής ομάδας επιβολής του νόμου αφιερωμένη στην επιβολή κυρώσεων, ελέγχους εξαγωγών και οικονομικών αντίμετρων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην απρόκλητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.