ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – Συναγερμός σε πολλές περιοχές

Βόρεια Κορέα, Πύραυλος
AP Photo

Παγκόσμια ανησυχία μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο με σκοπό να θέσει στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης σε τροχιά, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έκανε γνωστό πως εκτοξεύθηκε κάτι που θα μπορούσε να είναι βαλλιστικός πύραυλος.

Οι ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν κατεπείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Οκινάουα ότι ενδέχεται να χρειαστεί να σπεύσουν σε καταφύγια, ενώ ο δήμος της Σεούλ εξέδωσε επίσης επείγουσα προειδοποίηση, ενημερώνοντας τους πολίτες πως υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους ή τους χώρους όπου βρίσκονται.

Η Πιονγιάνγκ είχε προαναγγείλει πως θα προχωρήσει στην εκτόξευση στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, προκειμένου να «αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο «δορυφόρος στρατιωτικής αναγνώρισης υπ’ αριθμόν 1» θα «εκτοξευθεί» προκειμένου να «αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους», σύμφωνα με τον Ρι Πιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρο της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, τον οποίο επικαλέστηκε το KCNA.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα για την προσεχή εκτόξευση δορυφόρου, κάτι που κατ’ αυτή συγκαλύπτει τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη δοκιμάσει το 2012 και το 2016 πυραύλους που κατ’ αυτή είχαν θέσει σε τροχιά δορυφόρους, πετώντας πάνω από την Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία.

Το να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης ήταν ανάμεσα στα σχέδια-κλειδιά ως προς την άμυνα τα οποία παρουσίασε τον περασμένο χρόνο ο ηγέτης της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν.