ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα- ΗΠΑ: Ανοίγουν γραφεία «ασφαλούς μετακίνησης» για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης

Γουατεμάλα- ΗΠΑ: Ανοίγουν γραφεία «ασφαλούς μετακίνησης» για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης
AP Photo / Φωτογραφία Αρχείου

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας «δεσμεύθηκαν να λάβουν από κοινού σειρά κρίσιμων μέτρων για να μειώσουν με ανθρωπιστικό τρόπο την παράτυπη μετανάστευση και να δημιουργήσουν νόμιμες οδούς»

Η Γουατεμάλα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ανοίξουν από τις 12 Ιουνίου «γραφεία ασφαλούς μετακίνησης» στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής, ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Το μέτρο αυτό είχε ανακοινώσει στα τέλη Απριλίου η Ουάσινγκτον μετά την επίσκεψη αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τον Φιλ Γκόρντον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, στη Γουατεμάλα.

«Η Γουατεμάλα και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παράτυπη μετανάστευση, με πρώτο βήμα την εφαρμογή της πιλοτικής φάσης για έξι μήνες των ‘Γραφείων ασφαλούς μετακίνησης’», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα «θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νόμιμα μέσα εισόδου στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, την επανένωση οικογενειών και την πρόσβαση σε προσωρινές βίζες εργασίες. Από τις 12 Ιουνίου 2023 τα γραφεία αυτά θα αρχίσουν να δέχονται ραντεβού» μέσω του ιστότοπου movilidadsegura.org.

Στα τέλη Απριλίου η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων διαχείρισης» των μεταναστών στην Κολομβία και τη Γουατεμάλα, αρχικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση.

Τα κέντρα αυτά θα επιτρέψουν να γίνεται ένας πρώτος έλεγχος και να επιταχύνεται η διαδικασία νόμιμης εισόδου στις ΗΠΑ. Προβλέπεται να δημιουργηθούν και άλλα συν τω χρόνω.

Εξάλλου χθες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας «δεσμεύθηκαν να λάβουν από κοινού σειρά κρίσιμων μέτρων για να μειώσουν με ανθρωπιστικό τρόπο την παράτυπη μετανάστευση και να δημιουργήσουν νόμιμες οδούς», σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση.

Η Γουατεμάλα, εκτός από χώρα προέλευσης χιλιάδων ανθρώπων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο στα ΗΠΑ, αποτελεί και χώρα διέλευσης μεταναστών από άλλες χώρες που φεύγουν επίσης για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη βία.

Διαβάστε επίσης:

Γουατεμάλα- ΗΠΑ: Ανοίγουν γραφεία «ασφαλούς μετακίνησης» για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης

Καβάλα: Αυτοκίνητο με μετανάστες συγκρούστηκε με φορτηγό – Επτά άτομα στο νοσοκομείο

Έβρος: Από την ΕΥΠ στη φύλαξη συνόρων - Οι διάλογοι των συνοριοφυλάκων για διακίνηση μεταναστών