ΚΟΣΜΟΣ

Μάικλ Τζέι Φοξ: Τρόμαξαν οι θαυμαστές του - Έπεσε στην σκηνή της έκθεσης «Back to the Future»

Μάικλ Τζέι Φοξ: Τρόμαξαν οι θαυμαστές του - Έπεσε στην σκηνή της έκθεσης «Back to the Future»

Ο 61χρονος σήμερα ηθοποιός που δίνει χρόνια μάχη με το πάρκινσον

Τρόμο προκάλεσε στους θαυμαστές του ο ηθοποιός Μάικλ Τζέι Φοξ ο οποίος βρέθηκε σε έκθεση στο Συνεδριακό Κέντρο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια για την ταινία «Back to the Future» (Επιστροφή στο Μέλλον) στην οποία πρωταγωνιστούσε.

Ο 61χρονος ηθοποιός που δίνει χρόνια μάχη με το πάρκινσον (διαγνώστηκε το 1991 σε ηλικία 29 ετών) σκόνταψε καθώς ανέβαινε στη σκηνή και έπεσε - ευτυχώς - σε έναν καναπέ χωρίς να τραυματιστεί.

Για το οδυνηρό ταξίδι του με τη νόσο του Πάρκινσον μίλησε πριν λίγο καιρό ο Μάικλ Τζέι Φοξ. Ο ηθοποιός είπε ότι η ασθένειά του ήταν «ένα δώρο». «Ήταν ένα δώρο, όπως είπε και ο φίλος μου Τζορτζ Στεφανόπουλος σε μία ταινία. Αναφέρομαι στη νόσο Πάρκινσον ως το δώρο που συνεχίζω να παίρνω. Αλλά ήταν πραγματικά ένα δώρο», είπε.

Ο Φοξ παρέλαβε τον Δεκέμβριο του 2022 το ανθρωπιστικό Βραβείο Jean Hersholt, που αναγνωρίζει τις εξαιρετικές φιλανθρωπικές προσπάθειες, στα 13α Βραβεία Governors και αναφέρθηκε στους επώδυνους τραυματισμούς, την ανάρρωση αλλά και τις φιλανθρωπικές πράξεις που του άλλαξαν τη ζωή.

«Μόλις άρχισα να μαθαίνω για την ασθένεια, κάθε αλληλεπίδραση, κάθε νέα πληροφορία που συνέλεξα, κάθε ερευνητής ή αξιωματούχος του NIH με τον οποίο μίλησα, όλα επιβεβαιώθηκαν, η επιστήμη προηγούνταν των χρημάτων. Οι απαντήσεις μπορούσαν να ξεκλειδωθούν με τις σωστές επενδύσεις», πρόσθεσε ο Φοξ.

Όταν διαγνώστηκε με την ασθένεια ήταν μόλις 29 χρόνων. «Μου είπαν ότι είχα μόνο 10 χρόνια για να δουλέψω. Ήταν λίγο. Αυτό συνέβη. Το πιο δύσκολο μέρος της διάγνωσής μου ήταν να αντιμετωπίσω τη βεβαιότητα της διάγνωσης και την αβεβαιότητα της κατάστασης», είπε ο ηθοποιός και πρόσθεσε: «Ήξερα μόνο ότι θα χειροτέρευε. Η διάγνωση ήταν σίγουρη, η πρόοδος ήταν αόριστη και αβέβαιη».

Θυμήθηκε ακόμα ότι τα πρώτα εφτά χρόνια βρίσκονταν σε κατάσταση άρνησης. «Το είπα σε πολύ λίγους ανθρώπους και κράτησαν το μυστικό μου», είπε ο Φοξ. «Τότε υπήρχαν κάθε είδους γιατροί που με βοήθησαν να καταλάβω τι γίνεται. Τελικά, ένιωσα ότι έπρεπε να το πω σε όλους» είπε ο ηθοποιός και συνέχισε αναφέροντας την υποστήριξη που δέχτηκε από το ευρύ κοινό.

Ο Φοξ ίδρυσε το Ίδρυμα Michael J. Fox για την Έρευνα της νόσου του Πάρκινσον το 2000, το οποίο έκτοτε έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια.