ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η πρώτη δορυφορική εικόνα από το κατεστραμμένο φράγμα Νόβα Καχόβκα

fragma
BBC

Για δολιοφθορά κατηγορεί την Ουκρανία η Ρωσία για την καταστροφή του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Νόβα Καχόβκα

Στη δημοσιότητα δίνονται σταδιακά οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από την ανατίναξη του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Νόβα Καχόβκα.

Το BBC ανάρτησε την πρώτη φωτογραφία που δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro.

Την ίδια ώρα o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Tass, κατηγορεί για δολιοφθορά την Ουκρανία με σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής καθώς και για το περιβάλλον.

"Ο πρόεδρος λαμβάνει αναφορές μέσω του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών για το τι συμβαίνει γύρω από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Νόβα Καχόβκα. Εδώ μπορούμε ήδη να πούμε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για σκόπιμη δολιοφθορά από την ουκρανική πλευρά", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Χαρακτήρισε αναμφισβήτητο ότι ένας από τους στόχους αυτής της πράξης δολιοφθοράς ήταν να στερηθεί το νερό από την Κριμαία. «Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή πέφτει, ως εκ τούτου, η παροχή νερού στο κανάλι [Βόρειας Κριμαίας] μειώνεται δραστικά», πρόσθεσε.

"Προφανώς, αυτή η δολιοφθορά οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι, έχοντας ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις πριν από δύο ημέρες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι επιχειρήσεις τους έχουν σταματήσει", είπε ο εκπρόσωπος.