ΚΟΣΜΟΣ

Βιτόρια: Η 19χρονη «ροκ» διάδοχος του θρόνου της Ιταλίας είναι ήδη «βασίλισσα» στο Instagram

H 19χρονη Βιτόρια της Σαβοϊας
H 19χρονη Βιτόρια της Σαβοϊας

Iταλία: Η 19χρονη πριγκίπισσα Βιτόρια της Σαβοΐας και κληρονόμος του ιταλικού θρόνου, που δεν υφίσταται πια, προβάλλεται ως φαβορί για να αναλάβει βασιλικά καθήκοντα. Πατέρας της είναι ο έκπτωτος πρίγκιπας Εμανουέλε Φιλιμπέρτο της Σαβοϊας και θέλει να την δει μία μέρα να κάθεται σε θρόνο γιατί όπως λέει...της αξίζει

Ένας Ιταλός πρίγκιπας πρόκειται να εγκαταλείψει την αξίωσή του για τον θρόνο της Ιταλίας, ώστε να περάσει απευθείας στην έφηβη κόρη του, γράφει η Daily Mail. Ο 50χρονος έκπτωτος πρίγκιπας, Εμανουέλε Φιλιμπέρτο της Σαβοϊας επιμένει ότι η 19χρονη κόρη του Βιτόρια- η οποία είναι φοιτήτρια πολιτικών επιστημών και ιστορίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου θα κάνει καλύτερη δουλειά από ό, τι θα έκανε ο ίδιος.

Το έφηβο μοντέλο έχει σχεδόν 80.000 ακόλουθους στο Instagram και πρόσφατα εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του γαλλικού Vanity Fair. Είναι η μεγαλύτερη κόρη του Εμανουέλε και της Γαλλίδας ηθοποιού Κλοτίλτντ Κουρό, η οποία πρωταγωνίστησε στην ταινία του 2007 «La Vie En Rose»

Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο πρίγκιπας περιέγραψε την κόρη του ως μία «ροκ πριγκίπισσα» και είπε ότι θα παραιτηθεί «με μεγάλη χαρά» γιατί η Βιτόρια «θα τα πάει καλύτερα από [αυτόν]». «Είναι σημαντικό η νέα γενιά να έχει την ευκαιρία να κάνει πράξη νέες, σύγχρονες ιδέες», πρόσθεσε.

Η Ιταλία δεν έχει βασιλείς, καθώς κατήργησε τη μοναρχία σε δημοψήφισμα το 1946. Αλλά ο Οίκος της Σαβοΐας, ο οποίος ήταν η γενέτειρα της οικογένειας των Βασιλέων της Ιταλίας από την ενοποίηση της χώρας τον 19ο αιώνα μέχρι το σημείο της κατάργησης, ποτέ δεν εγκατέλειψε την ελπίδα ότι η μοναρχία θα αποκατασταθεί.

Ο Οίκος της Σαβοΐας, από τον οποίο κατάγεται ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο και η Βιτόρια υπάρχει από το 1003. Ο παππούς της, ο πρίγκιπας Βιτόριο Εμανουέλε της Νάπολης, 86 ετών σήμερα, είναι ο σημερινός διεκδικητής του θρόνου. Ο ίδιος αναφέρεται συχνά στην Ισπανία, όπου η μοναρχία αποκαταστάθηκε μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975.

Ο βασιλιάς της χώρας, Φελίπε ΣΤ', είναι γιος του βασιλιά Χουάν Κάρλος, ο οποίος ηγήθηκε της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία. Ως διάδοχός του αναφέρεται η 17χρονη Λεονόρ, πριγκίπισσα της Αστούριας.

Παρά τη μικρή υποστήριξη για την αποκατάσταση της μοναρχίας, ο πρίγκιπας θεωρεί ότι πολλοί εξακολουθούν να γοητεύονται από τη μοναρχία, λέγοντας: «Νομίζω ότι σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι βλέπουν μια ισχυρή, σχεδόν πνευματική παρουσία στους βασιλείς και τις βασίλισσες».

Επιπλέον, η απόφαση του έκπτωτου πρίγκιπα να παραιτηθεί από το ρόλο του μπορεί να ήταν ήδη στα σκαριά. Πέρυσι, η οικογένεια άλλαξε τα αρχαία έθιμα, γνωστά ως Salic Law, για να επιτρέψει στη Βιτόρια να κληρονομήσει τον θρόνο. Ο νόμος προηγουμένως όριζε ότι η βασιλική γραμμή μπορούσε να περάσει μόνο σε άνδρες κληρονόμους. Ωστόσο, ο πατέρας του πρίγκιπα, Βιτόριο Εμανουέλε άλλαξε τον νόμο για να επιτρέψει στην εγγονή του να κληρονομήσει τον τίτλο.

Ο πρίγκιπας Εμανουέλε πρόσθεσε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί δε θέλει να περιμένει η κόρη του για να κληρονομήσει τον θρόνο, και ανέφερε ότι ο βασιλιάς Κάρολος πέρασε δεκαετίες ως διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτός [Ο Κάρολος] είναι ένας υπέροχος Βασιλιάς, αλλά περίμενε πολύ καιρό», είπε. «Ίσως να είχε βοηθηθεί αν είχε γίνει βασιλιάς πριν από 20 χρόνια. Σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν περισσότερες βασίλισσες παρά βασιλείς στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Ο κόσμος καταλαβαίνει τώρα, ακόμα και με καθυστέρηση, ότι η εξυπνάδα και η ευαισθησία μιας γυναίκας τις κάνει σπουδαίους ηγέτες».

Μιλώντας στους New York Times τον Μάιο του 2021, η Βιτόρια είπε: «Ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να μου κάνει [ο παππούς μου]». Όταν ρωτήθηκε αν ένιωθε ότι η Ιταλία ήταν έτοιμη να τη δεχτεί ως βασίλισσα ή ως επικεφαλής της οικογένειάς της, η έφηβη με έδρα το Παρίσι είπε: «Η Ιταλία δεν είναι πραγματικά προοδευτική, αλλά θα μάθουν».

Η έφηβη, η οποία παρακολούθησε την ιδιωτική École Diagonale στο Παρίσι, έχει πάθος για την τέχνη και τη μόδα, όπως φαίνεται στο προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο παρελθόν έχει κάνει εκστρατεία για αλλαγές στην εκπαίδευση. Το École Diagonale είναι ένα σχολείο γνωστό για τα εξαιρετικά καλλιτεχνικά και αθλητικά του προγράμματα, παράλληλα με ένα αυστηρό πρόγραμμα σπουδών στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στον ελεύθερο χρόνο της, η Βιτόρια ταξιδεύει μεταξύ Γενεύης, όπου γεννήθηκε το 2003, Μόντε Κάρλο, όπου ζει ο πατέρας της και μιας ιταλικής αγροικίας που ανήκει στην οικογένειά της στο Umbertide της Ούμπρια.

Τον Μάιο του 2005, η Βιτόρια βαφτίστηκε στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Ιταλία. Το ντεμπούτο της ως μέρος του Οίκου της Σαβοΐας έπρεπε να γίνει το 2021 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Ο πρίγκιπας Εμανουέλε μοιράστηκε επίσης μια ανάρτηση για τα 18α γενέθλια της κόρης του πέρυσι. Έγραψε: «Μακάρι όλα σου τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα και να έχεις πάντα το κουράγιο να τα ακολουθείς... Χρόνια πολλά αγάπη μου για τα 18α γενέθλιά σου».

Εν τω μεταξύ, η μητέρα της Κλοτίλντ η οποία πρωταγωνίστησε σε πολλές γαλλικές ταινίες, μοιράστηκε επίσης μια γλυκιά ανάρτηση για τα 18α γενέθλια της μεγαλύτερης κόρης της. Μοιράστηκε μια φωτογραφία των δυό τους με ίδια ρούχα σχεδιαστών, και τη λεζάντα: «18 ήδη και είμαι τόσο περήφανη για σένα. Η γενναιότητά σου, ο δυνατός σου χαρακτήρας, η εξυπνάδα σου, η ευαισθησία σου. Είσαι τα πάντα μου, η ζωή μου, η αγάπη μου, για πάντα και πάντα, χρόνια πολλά.»

Ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο της Σαβοΐας, ο έκπτωτος πρίγκιπας της Ιταλίας, είναι ο μοναδικός εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμβέρτου Β’, ο οποίος εκθρονίστηκε το 1946. Στη συνέχεια η βασιλική οικογένεια της Ιταλίας δεν επιτρεπόταν να επιστρέψει στη χώρα, με βάση το Σύνταγμα, έως το 2001, όταν άρθηκε αυτός ο περιορισμός. Ο ίδιος έχει λάβει μέρος σε ριάλιτι της ιταλικής τηλεόρασης, ενώ προσπάθησε να ασχοληθεί με την πολιτική, χωρίς επιτυχία. Το 2009 ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές με κεντροδεξιό καθολικό κόμμα της Ιταλίας.