ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα – Εντυπωσιακές εικόνες αλλά και κίνδυνος από την αιθαλομίχλη

Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα – Εντυπωσιακές εικόνες αλλά και κίνδυνος από την αιθαλομίχλη
U.S. Geological Survey via AP

Το ηφαίστειο Κιλαουέα στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, από τα πιο ενεργά στον κόσμο, εξερράγη την Τετάρτη στις 04:44 τοπική ώρα (17:44 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Εικόνες από το Κιλαουέα δείχνουν ρήγματα στην καρδιά του ηφαιστείου, με λάβα να ξεπηδά από τον κρατήρα του. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «δυναμική» την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

To USGS επισημαίνει τον κίνδυνο από το διοξείδιο του θείου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και δημιουργεί ηφαιστειακή αιθαλομίχλη, η οποία εξαπλώνεται σε απόσταση από το Κιλαουέα. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους και ζώα και να πλήξει καλλιέργειες. Προειδοποιεί επίσης για τα «μαλλιά της Πέλε» (σ.σ. της θεάς της φωτιάς, του κεραυνού και των ηφαιστείων), αναφερόμενο στα λεπτά νήματα σκληρυμένης λάβας που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.

Δείτε live εικόνα από το USGS

Η έκρηξη του Κιλαουέα σημειώθηκε λίγους μήνες μετά την έκρηξη του γειτονικού Μάουνα Λόα, του μεγαλύτερου ηφαιστείου στον κόσμο, το οποίο ξύπνησε στα τέλη του 2022, ύστερα από λήθαργο 38 ετών.

Το Κιλαουέα είναι μικρότερο, αλλά πολύ πιο ενεργό από το Μάουνα Λόα. Εξερράγη για τελευταία φορά τον Ιανουάριο και η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι τον Μάρτιο. Η εκρηκτική δραστηριότητα ήταν σχεδόν αδιάλειπτη από το 1983 ως το 2019.