ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σταθερές οι δεξαμενές ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Σταθερές οι δεξαμενές ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
AP NewsRoom

«Αναφορικά με την ενεργειακή μονάδα, το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή της μονάδας είναι σταθερό και επαρκεί για να καλύψει της ανάγκες του εργοστασίου», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλετς.

Περί τα τρία τέταρτα από τον όγκο του νερού φαίνεται να έχει χάσει ο ουκρανικός ταμιευτήρας Καχόβκα, από την στιγμή που καταστράφηκε το φράγμα. Οι δεξαμενές ψύξης, ωστόσο, που βρίσκονται σε κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια παραμένουν σταθερές και με αρκετά υψηλή στάθμη, όπως δήλωσε σήμερα, 12 Ιουνίου 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας δεν έχουν τέλος. Το Κίεβο, συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως η Μόσχα είναι υπεύθυνη για την ανατίναξη του φράγματος στη νότια Ουκρανία. Ενώ η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την καταστροφή.

Το πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τελεί υπό ρωσική κατοχή και βρίσκεται προς τα βόρεια, στις όχθες του ταμιευτήρα. Έχει τις δικές του δεξαμενές για να ψύχονται οι αντιδραστήρες, παρόλο που δεν παράγουν ενέργεια.

«Αναφορικά με την ενεργειακή μονάδα, το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή της μονάδας είναι σταθερό και επαρκεί για να καλύψει της ανάγκες του εργοστασίου. Η κατάσταση είναι τώρα υπό έλεγχο», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στριλετς.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται να επισκεφθεί τη μονάδα αυτή την εβδομάδα. Χθες, 11 Ιουνίου 2023, δήλωσε ότι η ΙΑΕΑ χρειάζεται πρόσβαση για να ελέγξει σημαντικές αποκλίσεις στις μετρήσεις στη στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα.

Σχετικές ειδήσεις