ΚΟΣΜΟΣ

Tραμπ: Από τη δίωρη σύλληψη στα «χρόνια πολλά» - Κλείνει τα 77 και καταγγέλλει πολιτική δίωξη

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
Α.Ρ

Στην ομιλία μετά την κατάθεσή του, ο Nτόναλντ Τραμπ που γιορτάζει σήμερα (14/6) τα 77 του χρόνια έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται μεταξύ άλλων για ηθελημένη απόκρυψη διαβαθμισμένων εγγράφων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης 

Λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του με φόντο τις κατηγορίες για λάθος χειρισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σε πλήθος υποστηρικτών του στο γήπεδο γκολφ του στο Νιου Τζέρσεϊ και τόνισε ότι τα κατηγορητήριο εναντίον του ήταν μια «διεφθαρμένη» και «πολιτική δίωξη» με σκοπό να τον καταστρέψουν.

Δωρητές και υποστηρικτές φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Τραμπ, τον επευφημούσαν και τραγουδούσαν «χρόνια πολλά». «Μόλις κατηγορήθηκα», αστειεύτηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 77 του χρόνια. «Υπέροχα γενέθλια» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν στο Μαϊάμι νωρίτερα την ίδια μέρα, μετά την παραπομπή του για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για εκούσια απόκρυψη απόρρητων εγγράφων και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, αποδίδοντάς του 37 ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 31 παραβιάσεων του νόμου περί κατασκοπείας.

O Τραμπ στο Νιού ΤζέρσεϊΑΡ

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση υπό τον όρο ότι δεν θα συζητήσει την υπόθεση με κατάλογο μαρτύρων. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να αντεπιτεθεί στο «δικαστήριο της κοινής γνώμης», διατηρώντας ένα φορτωμένο πρόγραμμα ομιλιών και φωτογραφίσεων. Στο Μαϊάμι σταμάτησε σε ένα εστιατόριο, όπου θρησκευτικοί ηγέτες και οι θαυμαστές τον υποδέχτηκαν με προσευχές και ζητωκραυγές.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, διατήρησε το μήνυμα που είχε απευθύνει σε προηγούμενες εκστρατείες, όπως το σαββατοκύριακο μετά την αποσφράγιση του κατηγορητηρίου. Κατηγόρησε αβάσιμα τον Μπάιντεν ότι ενορχηστρώνει τις ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του, μιλώντας για «πολιτική δίωξη».

Σε μια αξιοσημείωτη στιγμή προβολής, ο δύο φορές παραπεμφθείς, δύο φορές κατηγορούμενος πρόεδρος που ερευνάται για παρέμβαση στις εκλογές είπε ότι ο Μπάιντεν «θα μείνει για πάντα στη μνήμη όχι μόνο ως ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας, αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό ως ο πρόεδρος που μαζί με μια ομάδα από τους πιο στενούς του τραμπούκους, μαρξιστές προσπάθησαν να καταστρέψουν την αμερικανική δημοκρατία».

Ο Τραμπ αποκάλεσε επίσης τον Τζακ Σμιθ, τον ειδικό συνήγορο που άσκησε ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του, «διαταραγμένο» και «απατεώνα». Παρερμήνευσε τον Νόμο περί Προεδρικών Μητρώων, τον οποίο κατηγορείται ότι παραβίασε, και απέκρουσε τις κατηγορίες ότι «κατέχω τα δικά μου προεδρικά έγγραφα, κάτι που έχει κάνει σχεδόν κάθε άλλος πρόεδρος». Στην πραγματικότητα, τα διαβαθμισμένα έγγραφα δεν είναι του Τραμπ – ο νόμος περί προεδρικών αρχείων ορίζει ότι όλα τα επίσημα έγγραφα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Και κανένας πρόεδρος στην πρόσφατη ιστορία δεν αρνήθηκε να επιστρέψει στίβες απόρρητων εγγράφων.

Ο Ντόναλντ ΤραμπΑΡ

Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου συνοδεύεται από αυξανόμενα νομικά προβλήματα. Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο στο Μανχάταν κατηγόρησε τον Τραμπ και οι τοπικοί εισαγγελείς απήγγειλαν ποινικές διώξεις για την εξαγορά της σιωπής της πρωταγωνίστριας ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς. Εν τω μεταξύ, ο Φάνι Γουίλις, ο εισαγγελέας της κομητείας Fulton της Τζόρτζια, ερευνά εάν αυτός και οι σύμμαχοί του αναμίχθηκαν παράνομα στις εκλογές του 2020 στην πολιτεία, και εξετάζει ποινικές διώξεις.

«Θα διορίσω έναν πραγματικό ειδικό εισαγγελέα για να κυνηγήσει τον πιο διεφθαρμένο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν», υποσχέθηκε ο Τραμπ στους επευφημώντας υποστηρικτές τους. «Θα εξαλείψω εντελώς το βαθύ κράτος».

Η εκδήλωση την Τρίτη χρησίμευσε επίσης ως έρανος. Η εκστρατεία του Τραμπ είπε στο Politico ότι αναμένει να συγκεντρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια στο Bedminster του Νιού Τζέρσεϊ. Αμέσως μετά την κατάθεσή του, οι υποστηρικτές του διαφήμιζαν μπλουζάκια «Συμπαραστέκομαι στον Τραμπ», δωρεάν με δωρεά 47 δολαρίων, «δείχνουν στο βαθύ κράτος και στην Αριστερά ότι δεν υπάρχει επίθεση στο πρόσωπο αυτού του πλανήτη που μπορεί να σταματήσει αυτό το κίνημα»

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών - 81% - είπε ότι οι ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είχαν πολιτικά κίνητρα και το κατηγορητήριο δεν φαίνεται να επηρεάζει την ηγετική υποστήριξη του Τραμπ στην κούρσα των Ρεπουμπλικανικών για προεδρικό υποψήφιο.

Με την πιστή υποστήριξη της βάσης των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ έχει φέρει επίσης τους ανταγωνιστές του το 2024 σε δύσκολη θέση – μπορούν είτε να επιλέξουν να τον στηρίξουν είτε να διακινδυνεύσουν να αποξενώσουν τους βασικούς ψηφοφόρους.«Δεν κυνηγούν εμένα, κυνηγούν εσάς», είπε ο Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ. «Και έτυχε να σταθώ εμπόδιο στο δρόμο τους».

Το Fox News, που είχε αρχίσει να αποστασιοποιείται από τον πρώην πρόεδρο μετά από μια διευθέτηση 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μήνυση συκοφαντικής δυσφήμισης, επανήλθε και τον στηρίζει δυναμικά. Το σχόλιο του δικτύου για την ομιλία του Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϋ και τον εορτασμό του Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο για τον τερματισμό της δουλείας, έγραφε: «Ο Wannabe δικτάτορας μιλά στον Λευκό Οίκο μετά τη σύλληψη του πολιτικού του αντιπάλου».