ΚΟΣΜΟΣ

Η «κατάρα» του Τιτανικού: Η μοιραία σύνδεσή της με το Titan στο πρόσωπο ενός ζευγαριού

titanikos
Αρχείου AP

Μία τραγική όσο και μοιραία σύμπτωση συνδέει τους δύο «Τιτάνες» 

Η σύζυγος του Διευθύνοντος Συμβούλου που αγνοείται μαζί με το βαθυσκάφος Titan, κατάγεται από εύπορο ζευγάρι της Νέας Υόρκης που πνίγηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.

Η Γουέντι Ρας είναι παντρεμένη με τον Στόκτον Ρας, έναν από τους πέντε άντρες που παγιδεύτηκαν στο Tιτάν αφού εξαφανίστηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για να επισκεφθεί τα ιστορικά συντρίμμια.

Οι προ-προπαππούδες της, Ίσιντορ και Ίντα Στράους, πέθαναν στο ιστορικό ναυάγιο με τον Ίσιντορ να είναι συνιδρυτής του πολυκαταστήματος Macy's.

Η Γουέντι, είναι απόγονος της κόρης του Ίσιντορ και της Ίντα, της Μίνι.

Το ζευγάρι ανήκε στους πλουσιότερους ανθρώπους που επέβαιναν στο Τιτανικό όταν βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού - από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στη Νέα Υόρκη - αφού χτύπησε σε παγόβουνο.

Το ζευγάρι είχε επισκεφθεί τη Γερμανία και ταξίδευε μαζί με τους υπηρέτες του, πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τιτανικό.

Αν και συνήθως ταξίδευαν μόνο με γερμανικά πλοία, τους συνεπήρε η γοητεία ενός ταξιδιού με τον ολοκαίνουργιο Τιτανικό και η πολυτέλεια που προσέφερε στο πλοίο.

Αυτή η απόφαση θα οδηγούσε σε ένα τραγικό τέλος στην ερωτική τους ιστορία, αλλά όχι πριν το ζευγάρι δείξει μια τελευταία πράξη συμπόνιας.

Καθώς ο Τιτανικός άρχισε να βυθίζεται, στους δύο προσφέρθηκαν θέσεις σε μια σωσίβια λέμβο - εκείνη ως γυναίκα και εκείνος ως γνωστός πρώην μέλος του Κογκρέσου και συνιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Macy's - δίνοντάς τους προτεραιότητα έναντι των άλλων επιβατών.

Αλλά ο Ισιντόρ αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν θα πήγαινε μέχρι να φύγουν όλες οι γυναίκες και τα παιδιά, και η Ίντα αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον επί 40 χρόνια σύζυγό της.

Αυτή η στιγμή αποτυπώθηκε κινηματογραφικά σε μία σκηνή στον «Τιτανικό» του Κάμερον.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ζευγάρι εθεάθη αγκαλιασμένο στο κατάστρωμα του υπερωκεάνιου καθώς κατέβαινε.

Σύμφωνα με ένα αρχειοθετημένο αντίγραφο των New York Times που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 1912 , ένα μνημόσυνο για το ζευγάρι πραγματοποιήθηκε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Το μνημόσυνο ήταν «εντυπωσιακό και ευλαβικό», έγραψε η εφημερίδα εκείνη την εποχή, αναφέροντας ότι ο χώρος ήταν πολύ μικρός για να χωρέσει όλους τους πενθούντες που ήθελαν να παρευρεθούν, με αποτέλεσμα το πλήθος να ξεχυθεί στους δρόμους.

Αρκετές αξιόλογες προσωπικότητες εκείνη την εποχή ήταν παρόντες, μεταξύ των οποίων ο τότε δήμαρχος της πόλης William Jay Gaynor και ο βιομήχανος Andrew Carnegie.

Σήμερα, ένα αναμνηστικό άγαλμα για το ζευγάρι βρίσκεται τοποθετειμένο στο κέντρο του Μανχάταν.

Το σώμα του Ισιντόρ βρέθηκε στη θάλασσα περίπου δύο εβδομάδες μετά το ναυάγιο, ενώ της συζύγου του δεν βρέθηκε ποτέ.

Η Γουέντι Ρας έχει επισκεφθεί τα συντρίμμια του Τιτανικού τρεις φορές με την εταιρεία του συζύγου της τα τελευταία δύο χρόνια και εργάζεται ως διευθύντρια επικοινωνίας του OceanGate. Ο Στόκτον Ρας, 61 ετών, ίδρυσε την OceanGate το 2009.

Ο γεννημένος στο Σιάτλ, με σπουδές στο Πρίνστον, αεροναυπηγός μηχανικός, εργάστηκε σε μαχητικά αεροσκάφη και αρχικά ήλπιζε να πάει στον Άρη πριν στρέψει την προσοχή του στη θάλασσα.

Προσπάθησε να αγοράσει το υποβρύχιο του εξερευνητή Steve Fossett μετά τον θάνατό του το 2007, αλλά δεν κατάφερε να το κάνει και άρχισε να δημιουργεί το δικό του.

Ο Rush παραδέχτηκε ότι μέρη του υποβρυχίου του ήταν αυτοσχέδια - ελέγχεται από ένα χειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών και το φως μέσα αγοράστηκε από έναν διαδικτυακό ιστότοπο για κάμπινγκ - αλλά είπε ότι είχε κατασκευαστεί με τη βοήθεια της Boeing, της NASA και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, προέκυψε την Τρίτη ότι το ιστορικό ασφάλειας του OceanGate είχε αμφισβητηθεί από έναν βιομηχανικό φορέα - ενώ η Boeing και το πανεπιστήμιο αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στη δημιουργία του υποβρυχίου.

Μια επιστολή του 2018 προς τον Ρας, που ελήφθη από τους New York Times , προειδοποίησε ότι «η τρέχουσα «πειραματική» προσέγγιση» της εταιρείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα «από μικρά έως καταστροφικά».

Οι αξιωματούχοι που αναζητούν το αγνοούμενο υποβρύχιο έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να σώσουν το υποβρύχιο ακόμη κι αν το βρουν.

Η παροχή οξυγόνου του υποβρυχίου εξαντλείται και τα συνεργεία διάσωσης από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τον Καναδά έχουν μια τελευταία ευκαιρία.

Εκτός από τον Rush, οι επιβάτες είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, ο Γάλλος ειδικός του Τιτανικού PH Nargeolet και ο Πακιστανός Shahzada Dawood, 48 ετών με τον 19χρονο γιο του.

Σχετικές ειδήσεις