ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την κρίση - Eίχε αρνηθεί να μιλήσει με τον Πριγκόζιν στο τηλέφωνο

Πούτιν και Πριγκόζιν
Πούτιν και Πριγκόζιν
ΑΡ

Ο Πούτιν εξέδωσε την πρώτη του δήλωση μετά την 24ωρη ανταρσία της ομάδας Wagner -χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα- ενώ σύμφωνα με νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως αρνήθηκε να μιλήσει με τον Πριγκόζιν στο τηλέφωνο την ημέρα της κρίσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε την πρώτη του δήλωση μετά την 24ωρη ανταρσία του Ομίλου Wagner το Σάββατο. Ανέβηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και δείχνει οτι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ανέφερε καν την επίθεση στο μήνυμα και αντ' αυτού συνεχάρη τους συμμετέχοντες σε ένα βιομηχανικό φόρουμ.

Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραίσι, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στη ρωσική ηγεσία, σύμφωνα με το Interfax.

Την ίδια στιγμή βλέπουν το φως λεπτομέρειες απο το βραχύβιο πραξικόπημα του Πριγκόζιν. Καθώς οι μισθοφόροι μαχητές κινούνταν βόρεια από την πόλη Ροστόφ-ον-Ντον προς τη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να αρνήθηκε να μιλήσει στον ηγέτη τους Πριγκόζιν στο τηλέφωνο.

Το Κρεμλίνο στράφηκε σε διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ρωσικού Προεδρικού Γραφείου Άντον Βάινο και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόφ, δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η πρώτη μονάδα Wagner που άρχισε να κινείται προς την πρωτεύουσα αποτελούνταν από 350 μονάδες, συμπεριλαμβανομένων εννέα τανκς, τεσσάρων οχημάτων μάχης πεζικού Tigr, ενός συστήματος Grad MLRS και ενός οβιδοφόρου, πρόσθεσε.

Αφού συνήφθη μια συμφωνία και οι άνδρες του Πριγκόζιν άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη, δίκτυο στο Telegram που συνδέεται με τη Wagner μοιράστηκε μια εικόνα του που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη (AI) να έχει το δάχτυλο στα χείλη του και να δηλώνει «τα σχέδια αγαπούν τη σιωπή», ανέφερε το ISW. Η φράση χρησιμοποιείται συνήθως στην Ουκρανία σχετικά με την επιχειρησιακή ασφάλεια.

Πηγή: Sky News