ΚΟΣΜΟΣ

Ο πληθωρισμός πλήττει τη βασιλική οικογένεια - Ο Κάρολος κλείνει τη θέρμανση στο Μπάκιγχαμ

Ο πληθωρισμός πλήττει τη βασιλική οικογένεια - Ο Κάρολος κλείνει τη θέρμανση στο Μπάκιγχαμ

Η ετήσια έκθεση Sovereign Grant που περιγράφει λεπτομερώς πώς χρηματοδοτείται η βρετανική μοναρχία από τους φορολογούμενους

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ και ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Βρετανία ανάγκασαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αντλήσουν πόρους από τις... οικονομίες τους πέρσι, σύμφωνα με τους επίσημα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail oι βασιλικές δαπάνες ανήλθαν στα 107,5 εκατομμύρια £, αλλά το κόστος για τους φορολογούμενους παρέμεινε στάσιμο στα 86,3 εκατομμύρια £, με το παλάτι να βυθίζονται στα αποθεματικά του ύψους 20,7 εκατομμύρια £.

Η ετήσια έκθεση Sovereign Grant που περιγράφει λεπτομερώς πώς χρηματοδοτείται η μοναρχία από τους φορολογούμενους, η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, αποκαλύπτει ότι η κηδεία της αείμνηστης βασίλισσας κόστισε στο Παλάτι 1,6 εκατομμύρια λίρες.

Οι περσινοί εορτασμοί του Πλατινένιου Ιωβηλαίου κόστισαν επιπλέον 700.000 £.

Επίσης, η έκθεση Sovereign Grant κάνει γνωστό ότι:

  • Ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν πλέον «εκκενώσει» επίσημα το Frogmore Cottage μετά την έξωση από τον Βασιλιά.
  • Οι Σάσσεξ έχουν πληρώσει για όλες τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους για την ανακαίνιση του ακινήτου – περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια £.
  • Το κόστος των βασιλικών ταξιδιών μειώθηκαν από 4,5 εκατομμύρια £ σε 3,9 εκατομμύρια £.
  • Το κόστος ενέργειας έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας να αυξάνονται κατά 40% στα 4,5 εκατομμύρια £.
  • Το Sovereign Grant έχει παγώσει στα 86,3 εκατομμύρια £, με 51,8 εκατομμύρια £ να χρηματοδοτούν τα επίσημα καθήκοντα του Βασιλιά συν επιπλέον 34,5 εκατομμύρια £ για τις συνεχιζόμενες οικοδομικές εργασίες στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
  • Οι αξιωματούχοι του παλατιού λένε ότι το κόστος της μοναρχίας για το βρετανικό κοινό εξακολουθεί να είναι μόλις 1,29 λίρες ανά άτομο.
  • Το κόστος μισθοδοσίας σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις, αυξάνοντας κατά 3,4 εκατομμύρια £ σε 27,1 εκατομμύρια £, με το χαμηλότερο αμειβόμενο προσωπικό να έχει αύξηση μισθού περίπου 5-6 τοις εκατό.
  • Τα έξοδα καθαριότητας και φιλοξενίας αυξήθηκαν από 1,3 εκατομμύρια £ σε 2,4 εκατομμύρια £

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters ο βασιλιάς Κάρολος - γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες έδωσε εντολή να μειωθεί η χρήση θέρμανσης στις κατοικίες των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εκπομπές αερίου και θέρμανσης να μειωθούν κατά κατά 19% τον τελευταίο χρόνο.