ΚΟΣΜΟΣ

«Κέρβερος»: Συναγερμός στη νότια Ευρώπη - Το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 48 βαθμούς Κελσίου

Kαύσωνας πλήττει τη νότια Ευρώπη
Kαύσωνας πλήττει τη νότια Ευρώπη
ΑΡ

Φονικός καύσωνας σαρώνει περιοχές της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας και της Τουρκίας. Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 48,8 C. «Κόκκινος συναγερμός» έχει εκδοθεί σε 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Φλωρεντία και η Ρώμη.

Την Τρίτη, ένας άνδρας γύρω στα σαράντα πέθανε, καθώς κατέρρευσε από τη ζέστη στη βόρεια Ιταλία. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης ζωγράφιζε γραμμές διάβασης στην πόλη Λόντι, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.

«Αντιμετωπίζουμε έναν αφόρητο καύσωνα», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός πολιτικός Νικόλα Φρατογιάννι. «Ίσως συμβαίνει ότι τις πιο ζεστές ώρες λαμβάνονται όλες οι χρήσιμες προφυλάξεις για να αποφευχθούν τραγωδίες όπως αυτή που συνέβη σήμερα στο Λόντι». Αρκετοί τουρίστες στη χώρα έχουν ήδη καταρρεύσει λόγω θερμοπληξίας, ανάμεσά τους και ένας Βρετανός έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Γιατί αυτό το καλοκαίρι είναι τόσο καυτό

Ο καύσωνας του Κέρβερου - που ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τέρας με τα τρία κεφάλια που εμφανίζεται στην κόλαση του Δάντη - αναμένεται να φέρει ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή και το BBC Weather λέει ότι περιοχές της νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να καταγράψουν θερμοκρασίες ρεκόρ. Η ζέστη είναι πιθανό να συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας, όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 36 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο.

Η πιο καυτή θερμοκρασία στην ιστορία της Ευρώπης (48,8 C) καταγράφηκε κοντά στις Συρακούσες στο ιταλικό νησί της Σικελίας τον Αύγουστο του 2021. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ζέστης πέρυσι. Ο φόβος είναι ότι αυτός ο καύσωνας θα μπορούσε να προκαλέσει πολλούς περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι.

Οι ειδικοί λένε ότι οι περίοδοι με εξαιρετικά ζεστό καιρό γίνονται όλο και πιο συχνές και η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι είναι πλέον φυσιολογικό να υπάρχουν θερμοκρασίες ρεκόρ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων Καιρού Μεσαίου Εύρους ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί.