ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Προσοχή πορτοφολάς!» - Η viral φωνή του TikTok που σώζει ανυποψίαστους τουρίστες

Ιταλία: «Προσοχή πορτοφολάς!» - Η viral φωνή του TikTok που σώζει ανυποψίαστους τουρίστες
Η Μόνικα Πόλι.
New York Times

Η Μόνικα Πόλι έχει περάσει χρόνια περιπολώντας στους δρόμους της Βενετίας - Τώρα είναι διάσημη στα social media - Αν μη τι άλλα η φωνή της είναι viral στο TikTok

Οι περισσότεροι μπορεί να μην γνωρίζουν το πρόσωπό της Μόνικα Πόλι αλλά η φωνή της είναι γνωστή στα social media και συγκεκριμένα το TikTok που την έκανε viral.

«Attenzione, borseggiatrici! Attenzione, Pickpocket!» (μετ. προσοχή πορτοφολάδες). Η κυρία Πόλι, 57 ετών, που ζει στη Βενετία, έχει γίνει γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή περιπολεί στους δρόμους της πόλης της, φωνάζοντας και τρομάζοντας πορτοφολάδες που βάζουν στο μάτι ανυποψίαστους τουρίστες.

Η ίδια - σύμφωνα με τους New York Times - είναι μέλος μιας ομάδας γνωστής ως Cittadini Non Distratti (Πολίτες σε Εγρήγορση) που περιπλανώνται στην πόλη φωνάζοντας σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι κλέφτες που κλέβουν πορτοφόλια, διαβατήρια και άλλα αντικείμενα από τις τσέπες των περαστικών.

Μερικές φορές η κα. Πόλι και οι συνάδελφοί της ερασιτέχνες φύλακες θα αναφέρουν αυτούς τους ύποπτους πορτοφολάδες στην αστυνομία. Το 2019, ο Economist ανέφερε ότι η ομάδα ήταν υπεύθυνη για το 1/3 όλων των συλλήψεων πορτοφολάδων που έγιναν στη Βενετία.

Η ομάδα πολιτών είναι ενεργή εδώ και δεκαετίες, αλλά μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στο TikTok και στο Instagram, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τους ακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην χαρακτηριστική φωνή της κας Πόλι.

Οι κραυγές της «Attenzione, borseggiatrici! Attenzione, Pickpocket!» έχουν γίνει viral σε σημείο που πλέον της έχουν κάνει και τραγούδι (remix, με τη φωνή της και ένα χορευτικό κομμάτι).

Σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο, η κυρία Πόλι εποπτεύει και καταγράφει με το κινητό της μια πολυσύχναστη περιοχή, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βενετίας. Μετά αρχίζει να φωνάζει. Σε ορισμένα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι ύποπτοι πορτοφολάδες φαίνονται να τρέχουν να κρυφτούν από τον φακό της. Άλλοι που φαινομενικά έχουν πιαστεί στα πράσα προσπαθούν να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

Ακολουθεί συνέντευξη της Μόνικα Πόλι στους New York Times:

  • Πόσο καιρό το κάνεις αυτό;

Είμαστε μια ομάδα περίπου 50 ατόμων. Η πρώτη φορά που πιάσαμε πορτοφολέ ήταν στη Βενετία πριν από περίπου 30 χρόνια. Νομίζω ότι είναι το πρώτο γκρουπ στην Ιταλία. Το παλαιότερο.

  • Υπάρχουν άλλες ομάδες κατά των πορτοφολάδων;

Στο Μιλάνο. Νομίζω ότι υπάρχει ένα στη Ρώμη. Στην Ισπανία, Βαρκελώνη.

  • Γιατί μπήκατε στα social media;

Ανοίξαμε το TikTok και το Instagram για να ενημερώσουμε τους ανθρώπους όλου του κόσμου ότι όταν έρχεστε στη Βενετία, να είστε προσεκτικοί.

  • Πόσο συχνά περιπολείτε στους δρόμους;

Εξαρτάται. Μερικές φορές όλη μέρα μετά τη δουλειά, γιατί δουλεύω το πρωί. Καθαρίζω γραφεία. Μετά, περνάω τον χρόνο μου προστατεύοντας τους τουρίστες. Μπορεί να είναι τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι ώρες.

  • Τι ψάχνετε;

Σταματούν στο σταθμό. Ο τρόπος που βλέπουν τους ανθρώπους, ο τρόπος που βλέπουν τις τσάντες. Έχω μια έκτη αίσθηση.

  • Ανησυχείτε ποτέ ότι μπορεί να φωνάζετε ένα άτομο που στην πραγματικότητα δεν είναι πορτοφολάς;

Όχι. Όταν τους βλέπω, ξέρω ότι είναι πορτοφολάδες. Είναι τόσο περίεργο να λες… Έχω κάτι μέσα μου και το αναγνωρίζω αμέσως. Σήμερα το πρωί, ήμουν στο λεωφορείο για τη Βενετία. Από το λεωφορείο, βλέπω δύο άντρες και μια γυναίκα στο δρόμο. Δεν τους είχα ξαναδεί. Βγήκα από το λεωφορείο και τους πρόλαβα. Κοιτάζω τη γυναίκα και έχει μια τσάντα ανοιχτή. Ήταν δύο αστυνομικοί και λέω, «Σταμάτα τους!» Ήταν πορτοφολάδες. Σε ένα λεπτό έκλεψαν πορτοφόλια από τρεις οικογένειες.

  • Σου έχει ζητήσει ποτέ η αστυνομία να σταματήσεις;

Όχι ποτέ.

  • Πώς αντιδρούν οι πορτοφολάδες; Γίνονται ποτέ βίαιοι;

Υπήρχε ένα επεισόδιο πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τέσσερα κορίτσια με μάλωναν και ο κόσμος σταμάτησε για να δει τη σκηνή. Ήμουν μόνη. Ο κόσμος σταμάτησε για να δει το περιστατικό και δεν βοήθησε ποτέ. Ήταν απαίσιο. Είχα κολάρο στο λαιμό για 20 μέρες.

  • Αυτό σας έκανε να θέλετε να σταματήσετε;

Δε με πειράζει. Θα συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά.

  • Σε αναγνωρίζουν οι πορτοφολάδες; Ξέρουν να ξεφύγουν από σένα τώρα;

Με αναγνωρίζουν. Οι άντρες, με προσβάλλουν με το μεσαίο δάχτυλο. Με βγάζουν φωτογραφίες. Τα κορίτσια, τρέχουν μακριά. Νομίζω ότι νομίζουν ότι είμαι τρελή, ίσως;

  • Είστε διάσημοι στο TikTok τώρα.

Ήταν τόσο περίεργο για μένα. Η φωνή μου είναι παντού! Είμαι χαρούμενη γιατί το μήνυμα έφτασε εκεί που θέλαμε. Θέλουμε οι τουρίστες, οι άνθρωποι που έρχονται στη Βενετία και το Μιλάνο, να δώσουν προσοχή. Οι πορτοφολάδες είναι τόσο γρήγοροι.

  • Έχουν αρχίσει να σας αναγνωρίζουν κάποιοι τουρίστες;

Σήμερα το πρωί, ήμουν στο δρόμο και ένας τουρίστας με κοίταξε. Είπε, «Είσαι η… «προσοχή, πορτοφολάς!»» Ήταν με ένα κοριτσάκι. Είπα ναι." "Σε βρήκα! Μπορούμε να βγάλουμε φωτογραφία;» Ήταν από τη Δανία, νομίζω.

  • Πώς αντιδρούν οι τουρίστες όταν αρχίζετε να φωνάζετε;

Στην αρχή με κοιτούν για λίγα δευτερόλεπτα και μετά παρακολουθούν τι συμβαίνει. “Attenzione, borseggiatrici!” Μετά, λένε ευχαριστώ, γιατί καταλαβαίνουν.

  • Οι τουρίστες, ιδιαίτερα οι Αμερικανοί τουρίστες, δεν έχουν την καλύτερη φήμη. Γιατί τους υπερασπίζεται;

Προστατεύω όλους τους τουρίστες. Ο τουρισμός στην Ιταλία είναι πολύ σημαντικός. Ζούμε με τους τουρίστες. Θέλω οι άνθρωποι που έρχονται στην Ιταλία να έχουν σεβασμό και πρέπει να τους σεβαστούμε.