ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Βυθίστηκε το σούπερ γιοτ που χρησιμοποιούσε το καλοκαίρι του 1997

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Βυθίστηκε το σούπερ γιοτ που χρησιμοποιούσε το καλοκαίρι του 1997

Τα δημοσιεύματα για το Cujo – μια ινδική λέξη που σημαίνει «Ασταμάτητη Δύναμη» – ήταν δεκάδες στα ΜΜΕ τον Αύγουστο του 1997, όταν το σκάφος ανήκε στον φίλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

Το παγκοσμίου φήμης μηχανοκίνητο γιοτ διασημοτήτων, που απολάμβανε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις τελευταίες της καλοκαιρινές διακοπές στη Νότια Γαλλία βυθίστηκε.

Το γιοτ με το όνομα Cujo, κάποτε επίσης αγαπημένο των σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα της Μεσογείου αφού χτύπησε ένα άγνωστο αντικείμενο στα ανοιχτά του Beaulieu-sur-Mer, στη Γαλλική Ριβιέρα, το Σάββατο 29/7.

Σύμφωνα με την Daily Mail, επτά άτομα που επέβαιναν στο πλοίο διασώθηκαν μετά το ατύχημα, αλλά το σκάφος κατέληξε σε βάθος σχεδόν 2.500 μέτρων (8200 πόδια), δήλωσε η τοπική αστυνομία.

«Ο κυβερνήτης του Cujo εξέδωσε SOS», είπε ένας αξιωματικός. «Το πλοίο του βυθιζόταν λόγω διαρροής. «Σωστικά σκάφη στάλθηκαν από την Αντίμπ και, αφού βεβαιώθηκαν ότι όλοι ήταν ασφαλείς, οι λιμενικοί εντόπισαν μια σημαντική διαρροή νερού στο επίπεδο του δεξιού μπροστινού κύτους.

«Ο ιδιοκτήτης του σκάφους είχε ενεργοποιήσει τις αντλίες και είχε κρατήσει τις μηχανές σε λειτουργία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το σκάφος να βυθιστεί».

Τα δημοσιεύματα για το Cujo – μια ινδική λέξη που σημαίνει «Ασταμάτητη Δύναμη» – ήταν δεκάδες στα ΜΜΕ τον Αύγουστο του 1997, όταν το σκάφος ανήκε στον φίλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Dodi Al-Fayed.

Ο πολυεκατομμυριούχος παραγωγός ταινιών είχε ξοδέψει περίπου 1 εκατομμύριο λίρες για την ανακατασκευή του σκάφους. Αυτό έγινε λίγο πριν το διάσημο ζευγάρι σκοτωθεί σε τροχαίο στο κέντρο του Παρισιού.

Το Cujo κατασκευάστηκε στην Ιταλία το 1972 για τον επιχειρηματία John von Neumann αφού είπε στο ιταλικό ναυπηγείο Baglietto ότι ήθελε το ταχύτερο μηχανοκίνητο γιοτ στον κόσμο.

Στο σκάφος τοποθετήθηκαν δύο 18-κύλινδροι κινητήρες που του εξασφάλιζαν τελική ταχύτητα 42 κόμβων. Στη συνέχεια, ο Van Neumann πούλησε το σκάφος στον γιο του Adnan Khashoggi, του πλουσιότερου εμπόρου όπλων στον κόσμο, και εκείνος το πούλησε στον ξάδερφό του, Dodi Al-Fayed.

Το Cujo ήταν συχνά αγκυροβολημένος στο St Tropez, το πιο διάσημο hotspot διασημοτήτων στη Ριβιέρα, με διασημότητες όπως οι Clint Eastwood, Tony Curtis και Bruce Willis.

Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του κ. Αλ-Φαγιέντ, το γιοτ... ερήμωσε. Παροπλίστηκε το 1999 και πέρασε χρόνια χωρίς να ταξιδεύει, προτού ανακατασκευαστεί από νέους ιδιοκτήτες.