ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Το ιστορικό δέντρο Μπάνιαν που κάηκε - «Καταφύγιο» του Βούδα, από τα παλαιότερα στον κόσμο

Το δέντρο Μπαμιάν «κουβαλάει» ολόκληρη την ιστορία της Λαχάινα
Το δέντρο Μπαμιάν «κουβαλάει» ολόκληρη την ιστορία της Λαχάινα
ΑΡ

Χαβάη: Το μαγευτικό δέντρο Μπανιάν στην καρδιά της ισοπεδωμένης από τη φωτιά Λαχάινα μετράει 150 χρόνια ιστορίας. Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ θρηνούν δεκάδες θύματα από την πυρκαγιά

Για γενιές ολόκληρες, το δέντρο Μπανιάν (banyan) κατά μήκος της ιστορικής Front Street της πόλης Λαχάινα χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης, με τα φυλλώδη κλαδιά του να ξεδιπλώνονται μεγαλοπρεπώς για να προσφέρουν σκιά από τον καυτό ήλιο της Χαβάης.

Σύμφωνα με τους περισσότερους υπολογισμούς, το τεράστιο δέντρο ήταν η καρδιά της κοινότητας δίπλα στον ωκεανό - υψωνόταν πάνω από 18 μέτρα και στη ρίζα του είχε πολλούς κορμούς που εκτείνονται σχεδόν σε ένα στρέμμα. Όπως και η ίδια η πόλη, η ίδια η επιβίωσή του είναι τώρα υπό αμφισβήτηση, καθώς μεγαλο μέρος του έχει καεί από μια καταστροφική φωτιά που έχει εξαφανίσει γενιές ιστορίας.

Για 150 χρόνια, το κολοσσιαίο δέντρο σκίαζε κοινοτικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων τέχνης. Σκίαζε τους κατοίκους και τους τουρίστες από τον ήλιο της Χαβάης, που ταίριαζε σε ένα μέρος που κάποτε ονομαζόταν «Λελέ», η λέξη της Χαβάης για τον «αδυσώπητο ήλιο».

Το δέντρο ήταν μόλις ένα δενδρύλλιο μήκους 2 μέτρων όταν φυτεύτηκε το 1873, ένα δώρο που στάλθηκε από την Ινδία για να τιμήσει την 50ή επέτειο της πρώτης αποστολής ιεραπόστολων στη Λαχάινα. Φυτεύτηκε ένα τέταρτο του αιώνα πριν τα νησιά της Χαβάης γίνουν επικράτεια των ΗΠΑ και επτά δεκαετίες αφότου ο βασιλιάς Kamehameha κήρυξε τη Lahaina πρωτεύουσα του βασιλείου του.

«Δεν υπάρχει τίποτα που με έκανε να κλάψω περισσότερο σήμερα από τη σκέψη του δέντρου Banyan στη γενέτειρά μου, τη Λαχάινα», έγραφε μια αφίσα με την υπογραφή HawaiiDelilah στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. «Θα ξαναχτίσουμε», ανέφερε η ανάρτησή της. «Και η φυσική ομορφιά του Μάουι θα μείνει για πάντα».

Η Tiffany Kidder Winn, η οποία ερεύνησε τις ζημιές στη Λαχάινα περπάτησε δίπλα στο δέντρο και είδε ελπίδα στα απανθρακωμένα κλαδιά του. Ίσως επιβιώσει, σκέφτηκε. «Έχει καεί, αλλά κοίταξα τον κορμό και τις ρίζες και νομίζω ότι θα τα καταφέρει», είπε. «Ήταν κάπως ένα διαμάντι και το συνοδεύει η ελπίδα». Λέγεται ότι ο Βούδας βρήκε φώτιση ενώ καθόταν κάτω από ένα δέντρο banyan, που είναι ένα είδος συκιάς.

Ολόκληρες γειτονιές στην ιστορική Λαχάινα, ένα ζωντανό όραμα χρωμάτων και νησιωτικής ζωής μετατράπηκαν σε γκρίζα στάχτη. Οικοδομικά τετράγωνα δεν είναι παρά μπάζα και μαυρισμένα θεμέλια, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης οδού Front Street, όπου οι τουρίστες ψώνιζαν και δειπνούσαν πριν από λίγες μέρες.

Το τεράστιο δέντρο έχει πολλούς κορμούς. Οι εναέριες ρίζες κρέμονται από τα κλαδιά του και τελικά κολλάνε στο χώμα για να γίνουν νέοι κορμοί. Τα κλαδιά εξαπλώνονται ευρέως και γίνονται «σπίτια» για χορωδίες πουλιών mynah.

Δεν είναι σαφές τι πυροδότησε τη φωτιά, η οποία έσπευσε γρήγορα προς την πόλη το βράδυ της Τρίτης. Οι φλόγες άναψαν από τους δυνατούς ανέμους και τροφοδοτήθηκαν από την ξηρή βλάστηση σε κοντινούς λόφους. Όταν η πυρκαγια σάρωσε την ιστορική πόλη, πολλά από τα ξύλινα κτίρια δεν είχαν την ευκαιρία και γρήγορα μετατράπηκαν σε σωρούς στάχτης.

«Υπάρχουν μνήμες που συνδέονται με αυτό και υπάρχουν τόσες πολλές εμπειρίες που έχουν όλοι. Είναι στην καρδιά μιας ιστορικής πόλης», είπε ο Τζον Σάντμπαχ ο οποίος ζει στο Mάουι για σχεδόν δύο δεκαετίες. Παρακολούθησε από μακριά την πυρκαγιά να καταστρέφει τη Λαχάινα, χωρίς να μπορεί να επιστρέψει σπίτι στο Μάουι από το Κολοράντο λόγω ακυρώσεων πτήσεων. Τα τρία του παιδιά ήταν ασφαλή, είπε.

Υπήρξε μια έκρηξη θλίψης για την απώλεια δεκάδων ζωών από τις πυρκαγιές Maui, και ενώ η κοινότητα Λαχάινα θρηνεί επίσης την απώλεια του ιστορικού δέντρου, ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για το τι θα γίνει με την πόλη. «Η πόλη θα μπορούσε να επιβιώσει από την καύση του δέντρου μπανιάν», είπε, «αλλά τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει με ολόκληρη την πόλη να καίγεται».

Πηγή: Αssociated Press